Жертви и ранени след най-смъртоносния удар срещу Западна Украйна, Мариупол - ключ за преговорите

Руската офанзива вече е във всички точки на страната

18.04.2022 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

Седем жертви и 11 ранени след атака в град Лвов. Това е най-смъртоносният удар срещу Западна Украйна от началото на войната преди 53 дни. При обстрел по хуманитарен пункт в Харков загина един, а шест души бяха ранени. На този фон украинските власти предупредиха, че текат последни часове за евакуация от Луганск. А руската офанзива вече е във всички точки на страната.

Пет ракетни удара са нанесени над западния град Лвов след две седмици затишие. Ударени са военни обекти и сервиз за автомобилни гуми, но и цивилни цели.

"Това е геноцид. Има и единадесет ранени, след като един от взривовете е счупил прозорците на хотел, в който се помещаваха украинци, евакуирани от други части на страната", каза кметът на Лвов Андрий Садовий.

Ракети са поразили и райони в близост до жп гарата.

Взривове продължиха да отекват и над Киев, въпреки изтеглянето на руските сили от Северна Украйна. Серия от експлозии имаше на левия бряг на река Днепър.

Украинските власти помолиха жителите на района на Луганск на изток да се евакуират незабавно, заявявайки, че това може да е техният "последен шанс". Но на практика за втори ден няма хуманитарни коридори, и то по решение на Украйна заради мерки за безопасност.

"В нарушение на международното хуманитарно право руските окупатори не спират да блокират и обстрелват хуманитарни маршрути", коментира вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук.

В Мариупол руските войски издават "пропуски" за придвижване. Обсаденият град, оказва се, ще реши бъдещето на преговорите с Русия.

"След Буча стана изключително трудно да продължим разговорите с руснаците. Както спомена президентът Зеленски, и Мариупол може да се окаже "червена линия", подчерта външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини руските войски, че искат да унищожат Донбас, а офанзивата там ще започне скоро.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК