Убити и ранени при обстрел в Харков, Зеленски разговаря с Кристалина Георгиева

Мариупол продължава да е обсаден

18.04.2022 | 07:05 Редактор: Искра Ангелова
Убити и ранени при обстрел в Харков, Зеленски разговаря с Кристалина Георгиева

Русия продължава обстрела по различни цели в Украйна. По данни на украинските власти петима души са били убити, а 13 са ранени в Харков. Властите в Николаев, край Одеса, съобщават за ракетни атаки.

Мариупол продължава да е обсаден, но останалите там украински войници отказват да го напуснат. В очакване на мащабната руска инвазия в Източна Украйна украинският президент с нови разкрития за действията на руските войски.

В поредното си обръщение Зеленски посочи, че руските войски в Южна Украйна извършват изтезания и отвличания. Зеленски твърди, че хуманитарната помощ се краде, както и че в окупираните части на Херсонска и Запорожка области "руснаците създават сепаратистки държави и въвеждат руската валута - рублата".

Зеленски отново призова за засилване на санкциите срещу Русия, включително върху целия ѝ банков сектор и петролната индустрия. Същевременно стана ясно, че Зеленски е обсъдил финансовата стабилност на Украйна и възстановяването на страната след войната са в телефонен разговор с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Очаква се тази седмица Украйна да поиска по-голяма финансова подкрепа по време на срещите на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК