Нов закон в Русия: Глоба и арест при сравнение на СССР с Нацистка Германия

При повторно нарушение на закона гражданите ще бъдат глобявани с до 5 хил. британски лири

13.04.2022 | 17:00 Редактор: Здравко Черкезов
Нов закон в Русия: Глоба и арест при сравнение на СССР с Нацистка Германия

В Държавната дума на Руската федерация бе внесен законопроект, който предвижда глоби и наказания за хора, които отъждествяват СССР и Нацистка Германия, съобщава вестник "Известия", като уточнява, че съответният документ е публикуван в електронната база данни на институцията.

В обяснителната бележка се уточнява, че в Русия има закон за отъждествяването на целите, решенията и действията на ръководството на СССР с тези на Нацистка Германия в публична реч, публично изложено произведение, медии или интернет. Съответният закон беше подписан на 1 юли от държавния глава Владимир Путин, предава агенция "Фокус".

Кодексът за административните нарушения е допълнен с нов член 13 (47): "Нарушаване на забраната, установена от федералния закон, за публично отъждествяване на целите, решенията и действията на съветското ръководство, командирите и военнослужещите на СССР с целите, решенията и действията на ръководството, командирите и военнослужещите на Нацистка Германия и европейските страни от Оста по време на Втората световна война, както и за отричане на решаващата роля на съветския народ в разгрома на Нацистка Германия и на съветската хуманитарна мисия при освобождаването на европейските страни".

При повторно нарушение на закона гражданите ще бъдат глобявани с до 5 хил. британски лири или ще бъдат арестувани за срок до 15 дни; длъжностните лица ще бъдат глобявани с до 20 хил. британски лири, а юридическите лица - с до 100 хил. британски лири, или ще им бъде наложена административна забрана за извършване на дейност за срок до 90 дни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Степан Бандера
преди 2 години
И защо са им лири като си имат рубли ? Сигнализирай за неуместен коментар