Възможно ли е Русия да използва химически оръжия в Украйна? Кои са най-опасни?

Последно бе използвано химическо оръжие срещу цивилни в сирийската провинция Идлиб през 2017 г.

12.04.2022 | 18:58 Редактор: Жаклина Иванова

Информацията за евентуално използване на химическо оръжие в Украйна повдигна много въпроси. Заринът и новичокът са сред най-опасните химически оръжия. Тяхната употреба е смъртоносна, но експерти припомнят, че Русия е подписала Конвенцията за забрана и унищожение на химическите оръжия.

Последният случай, когато беше използвано химическо оръжие срещу цивилни, беше в сирийската провинция Идлиб през април 2017 година. При атаката със зарин в град Хан Шейхун загинаха 87 души, сред тях и деца.

"Световната общественост изрази голямо възмущение от това", каза експертът по химически оръжия доц. Иван Попов.

Той не вярва, че е възможно Русия да използва химическо оръжие в Украйна и припомни, че страната е подписала Конвенцията за забрана и унищожение на химическите оръжия.

"До 2020 г. под контрола на експерти от Организацията за забрана и унищожение на химическите оръжия, Русия е декларирала, че е унищожила всичките химически оръжия", подчерта доц. Попов.

Сред най-опасните нервнопаралитични отровни вещества са заринът и новичокът.

"Това са фосфорорганични отровни.вещества и те предизвикват в крайна сметка затруднено дишане, парализ на нервната система и накрая смърт", каза още той.

Експертът допуска, че в Мариупол може да са употребени някои от сълзотворните газове, които се използват от полицията за разпръскване на демонстранти.

"Според мен, може би са някакви от тези сълзотворни димни средства, които не са забранени. Основно от веществото си ес, което може да предизвика обриви, смущения в кръвоносната дейност, зачервявания и т.н.", уточни доц. Попов.

Съгласно приетата Конвенция за забрана и унищожаване на химическите оръжия всяка страна има право да притежава от тях, но в малки количества и само за научноизследователски цели.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК