Близък до Путин: Зеленски ще бъде убит или от роднина на жертвите, или от "Азов"

"Предполагаше се, че украинската армия щеше да отиде на страната на Русия, но това не стана", каза Сергей Марков

12.04.2022 | 11:22 Редактор: Искра Ангелова
Близък до Путин: Зеленски ще бъде убит или от роднина на жертвите, или от

Първоначалните планове предвиждаха Украйна да стане неутрална, да има формата на федерална република, свързана със съюза Русия - Беларус. Сега обаче те са да се анексират рускоговорещите региони - така ще остане украинска територия в намален вид. Това твърди в интервю за в. "Република" руският политолог Сергей Марков, бивш съветник и доверен човек на Владимир Путин.

Според Марков Зеленски може да остане начело на това "проамериканско парче" Украйна, но мисля, че ще го убият преди това, ще го убие роднина на някоя от жертвите на престъпленията му или самите нацисти от бригадата “Азов”. Той е убеден, че само в сферата на фантазиите са предположенията за преврат и революция в Русия и даже напротив - "колкото повече натиск се упражнява чрез санкциите срещу нея, колкото повече тя се вини за престъпленията на Зеленски, толкова по-компактен става руският народ".

Марков, който е основател и шеф на руския Институт за политически изследвания, казва, че Русия не се доверила на дипломацията, защото с нея не се постигало нищо. Според него първоначалните планове за инвазията отпаднали. Руските части стигнали до Киев, защото се мислело, че изпълнителната власт ще избяга.

"Предполагаше се, че украинската армия щеше да отиде на страната на Русия, но това не стана", твърди Марков, цитиран от "24 часа".

Той смята, че това се дължи на подценяването на нивото на нацификация на украинската войска. Залагаше се на запазването на структурите на властта, сега се установяват нови администрации под руски флаг.

Руският президент Владимир Путин пък е назначил нов генерал, който да ръководи войната в Украйна, тъй като армията му променя плановете си след неуспеха да превземе Киев, съобщи Си Ен Ен. Постът се поема от Александър Дворников, ръководител на Южния военен окръг на Русия.

"Това е едно руско признание, че нещата вървят изключително зле и те трябва да направят нещо различно", твърди европейски официален представител. 

Новият командир е с богат боен опит и би могъл да осигури ниво на координация на нападенията, които се очаква сега да се фокусират върху региона на Донбас вместо на множество фронтове.

60-годишният Дворников беше първият командир на военните операции на Русия в Сирия, след като Путин изпрати войски там през септември 2015 г., за да подкрепи правителството на сирийския президент Башар Асад. Военни анализатори и американски служители спекулират, че руските генерали имат за цел да представят на Путин известен напредък на бойното поле преди Деня на победата - 9 май, когато Русия отбелязва падането на нацистка Германия с военен парад в Москва.

Същевременно първият етап от настъплението на руските войски вече е започнал в Донбас, очаква се пристигане на подкрепления за втория етап, съобщиха западни издания. Сателитни снимки показват военна колона с дължина около 12 километра, която се движела към Харков. Смята се, че Москва ще се опита да извърши офанзива едновременно от север и от юг НАТО работи по планове за постоянно военно присъствие по границата си в опит да се бори с бъдеща руска агресия, обяви пък генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

"Това, на което сме свидетели днес, е нова реалност, нова норма за европейската сигурност. Затова поискахме от нашите военни командири да ни дадат варианти за това, което наричаме пренастройване, дългосрочно приспособяване на НАТО", каза още Столтенберг и допълни, че решенията за пренастройване ще бъдат взети на среща на върха на алианса през юни в Мадрид.

"НАТО е в разгара на много фундаментална трансформация, която ще отразява дългосрочните последици от действията на руския президент Путин", обобщи Йенс Столтенберг. На свой ред украинският президент Володимир Зеленски обяви, че агресията на Русия никога не се е ограничавала само до Украйна, а целта е цяла Европа.

Зеленски призова Запада да наложи пълно ембарго върху руските енергийни продукти и да снабди Украйна с допълнителни оръжия.

Великобритания ще изпрати 120 бронирани машини и нови противокорабни ракетни системи в подкрепа на Украйна. Това обеща британският премиер Борис Джонсън на Зеленски на среща в Киев.

"Благодарение на решителното лидерство на президента Володимир Зеленски и на непобедимия героизъм и смелост на украинския народ се осуетяват чудовищните цели на Путин", заяви Борис Джонсън.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК