Как Китай разпространява пропагандата на Кремъл за войната в Украйна

Пропагандните усилия на Китай са ефективни и заради придружаващата ги цензура

09.04.2022 | 08:36 Редактор: Здравко Черкезов
Как Китай разпространява пропагандата на Кремъл за войната в Украйна

Китай принципно е на неутрална позиция, що се отнася до войната в Украйна. Прокремълските послания в онлайн пространството на азиатската страна обаче разкриват съвсем друго, пише DW

Близките отношения между руските и китайските държавни медии са допринесли за засилването на руската пропаганда в китайските социални медийни платформи като Weibo, твърди в доклад тайванската организация за кибер мониторинг Doublethink Lab. Анализаторите предполагат, че това е част от усилията на Пекин да засили солидарността между Китай и Русия, докато тя се бори с "чужди сили, които се месят във вътрешните ѝ работи" и с "финансирания от чужбина нацизъм".

Джери Ю от Doublethink Lab пише в доклада, че от началото на руската инвазия на 24 февруари китайските държавни медии и влиятелните профили във Weibo разпространяват руска пропаганда спрямо Украйна. "Китайските държавни медии като Global Times възприеха аргументацията на Путин срещу разширяването на НАТО при избухването на конфликти, след което се концентрираха върху аспекта на денацификацията, цитирайки речи и изявления на руски правителствени служители", посочва анализаторът.

Експерти като Сара Кук, директорка на отдела за изследвания на Китай, Хонконг и Тайван в американската фондация "Фрийдъм хаус", вярват, че тези пропагандни усилия са от полза на Китайската комунистическа партия. "Ясно е - части от партийния апарат са решили, че от стратегическа гледна точка е в полза на ККП, ако не и на цял Китай да се се оказва подкрепа на руската инвазия и на наративите за случващото се в Украйна", коментира тя.

Пропагандата: начини на разпространение

В доклада на Doublethink Lab се отбелязва, че преди войната китайската общественост не е била запозната с дискурса за "украинските нацисти" и съответните теми изобщо не са се радвали на внимание в Китай. Дни преди инвазията властите са издали директива, изискваща китайските медии да публикуват съдържание само от официалните държавни медии, които са подписали договори за сътрудничество с руските държавни медии още през 2015 година.

Наскоро след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари, китайските държавни медии и китайското външно министерство започнаха да разпространяват информации, повтарящи твърденията на руските медии. Като например, че украинският президент Володимир Зеленски бил напуснал Киев или, че украинските войници се били предали. Същевременно се цитираха руски официални лица д изявленията, че украинското правителство е нацистко.

Паралелите са подвеждащи

Докладът на  Doublethink Lab посочва и, че три дни след началото на войната влиятелни профили в Weibo са започнали да разпространяват фалшива новина от 2019 година за това, че американското правителство е финансирало членове на украинския батальон "Азов" да участват в протестите през същата година в Хонконг.

"Тази тактика успешно обвърза дискусията за нацизма с дългогодишните твърдения за "намеса на чужди сили във вътрешните работи на Китай" в китайското онлайн пространство и така повлия на общественото мнение да подкрепи нахлуването на Русия в Украйна", пише Джери Ю в анализа.

Той предупреждава и, че руската политическа пропаганда продължава да се разпространява чрез Weibo, Douyin, YouTube и други платформи, създавайки негативен образ на Украйна сред китайските потребители.

На 24 март говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин отхвърли обвинението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Китай разпространява лъжи и дезинформация за случващото се в Украйна. "Да се обвинява Китай, че разпространява фалшиви информации за Украйна, е чиста дезинформация", каза говорителят на ежедневната си пресконференция.

Сара Кук от фондация "Фрийдъм хаус" коментира, че пропагандните усилия на Китай са ефективни и заради придружаващата ги цензура. "Ако гласовете в самия Китай, включително тези на някои видни интелектуалци, или съдържания като тези във видеоклиповете на пребиваващ в Украйна китаец не бяха ограничавани, пропагандата щеше бъде много по-малко резултатна", рече тя пред DW.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 1 година
САЩ не може да процедира с Китай като с Русия: истината е, че 23% от годишния бюджет на САЩ са китайски пари и едно изтегляне на тези пари от бюджета ще доведе до неговия срив. САЩ са задлъжняли общо на външни кредитори със сума наближаваща 10 трилиона. Друг е въпросът дали ще върнат тази сума и дали печатницата на долари не работи непрекъснато. Сигнализирай за неуместен коментар