Украински активист: Отвличат хората от къщите им, връзват им ръцете и ги убиват

Германският президент поиска Путин и Лавров да бъдат изправени пред съда в Хага

08.04.2022 | 17:46 Редактор: Искра Ангелова

Шокиращите сцени от Украйна не спират - кадри на опустошени блокове и улици дойдоха и от северния град Бородянка. Украинският президент предупреди, че там ще се видят сцени, по-страшни от тези в Буча. А украински активист разказа пред Новите ON AIR, че доказателствата за системен геноцид са все повече.

"Има доказателства, че всичко това е реално. Хора са били отвличани от къщите им, те са били измъчвани, застреляни с ръце, вързани зад гърба им, за да не се защитават", коментира Олена Алушка.

Тя е част от Центъра за борба с корупцията в Украйна. Тя и колегите ѝ събират доказателства за сцените в Буча. Но тепърва ще излизат още много за още градове, от които се изтегли руската армия, убедена е тя.

"Клането в Буча, в Бородянка, в Ирпен, в Гостомел, и десетки градове в района на Киев, Чернигов, Суми са само върхът на айсберга", допълни тя.

За Бородянка, малко киевско предградие, говори и украинският президент Володимир Зеленски.

"Разчистването на руните в Бородянка започна. Там е по-страшно, отколкото в Буча. Имаме данни, че руските части се готвят да разположат тела на убити цивилни в Мариупол така, че да обвинят от своя страна украинската армия в зверствата, които самите те извършват", заяви той.

Само под руините на един блок бяха открити телата на 26 украинци.

"Жилищните части са разрушени, имало е удари по блокове и хората са били хванати в капан. От очевидци, оцелели след руската обсада, чухме, че хората, които са искали да помогнат на затрупаните, не им е било позволявано или са убивани. Това е системен геноцид", категорична е Олена Алушка.

А страховете за това какво ще заварят властите в Мариупол се увеличават все повече - близо 90% от инфраструктурата е унищожена, вода и ток няма от седмици, а евакуацията е невъзможна.

Заради сцените в Буча германският президент поиска руският му колега Путин и външният министър Лавров да бъдат изправени пред съда в Хага по обвинение във военни престъпления.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
cc
преди 2 години
ако някой влезе в дома ти, няма ли да го застреляш? Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 3
Livo
преди 2 години
Ю-тюба е пълен с видеота как украински войници разстрелват руски пленници,видеота снимани от украинци,тука или сте пияни или не знаете какво правите Сигнализирай за неуместен коментар