Десетки жертви след ракетен обстрел на жп гара в Украйна, използвана за евакуация

Москва планира да превземе колкото е възможно повече територии около Донбас

08.04.2022 | 13:45 Редактор: Искра Ангелова

Десетки убити и стотици ранени при ракетен обстрел над жп гара в Източна Украйна. Гарата в Краматорск е един от изходите за евакуация от източната част на страната, към която се насочиха руските сили. Властите в Донецка област съобщават, че по време на обстрела на гарата е имало хиляди хора.

На този фон Киев твърди, че руските сили се прегрупират за нова офанзива, а Москва планира да превземе колкото е възможно повече територии около Донбас. 

А председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, шефът на европейската дипломация Жозеп Борел и словашкият премиер пътуват с влак към Киев от югоизточна Полша.

Поне 30 са жертвите при удара над жп гарата в Краматорск. Двете ракети падат над станцията в момент, в който тя е пълна с цивилни, бягащи от Източна Украйна, след като официален Киев призова за евакуация оттам.

А руските сили са напуснали северната част на страната и официално фокусът им е Изтокът. Но ще мине поне седмица преди прегрупирането им в Донбас, смята британското военно министерство. Идните седмици ще са решаващи за развитието на войната, смята разузнаването.

"Предстои да видим оръжеен сблъсък на европейска земя, който не е виждан от поколения", каза анализаторът от Кралския институт за обединени услуги Ник Рейнолдс.

Русия за първи път призна и за големи загуби, без обаче да споменава числа. Последните оценки бяха за над 1351 загинали руски военни, но според Киев и Запада те са 20 пъти повече. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че загубите на военни сила са огромна трагедия за Русия.

"Надяваме се Москва да постигне своите военни цели в следващите дни", коментира той.

А в среднощно обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че в град Бородянка ситуацията е "значително по-ужасна", отколкото в Буча. И отправи предупреждение.

"Имаме данни, че руските части се готвят да разположат тела на убити цивилни в Мариупол така, че да обвинят от своя страна украинската армия в зверствата, които самите те извършват", заяви Зеленски.

В Бородянка - предградие на Киев, също като Буча и Ирпен, под руините на блок са открити телата на 26 украинци.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК