Зеленски: "Свобода или смърт" - изправени сме пред унищожение на Украйна

Президентът изтъкна, че руснаците са се събудили от съня, че ще успеят да завладеят страната

07.04.2022 | 16:41 Редактор: Теодора Патронова
Зеленски:

"Свобода или смърт" казваха вашите революционери, същото казваме и ние сега, защото сме изправени пред желание да се унищожи Украйна", каза украинският президент Владимир Зеленски по време на реч пред гръцкия парламент във видеоконференция. Той изтъкна, че на Украйна и е нужна помощ, оръжия, но и кораби и танкери в защита на руския интерес да нямат достъп до европейските пристанища.

Той подчерта, че нещата трябва да бъдат ясно заявени - "от самото начало действията на Русия бяха не само срещу Украйна, но и срещу Европа" - отбелязвайки причинените недостатъци и изтъквайки, че е необходимо да се посрещнат последствията на европейско ниво.

"Докато трае тази ужасна война, нито един кораб, регистриран в полза на руските интереси, не трябва да пристига в европейските пристанища. Парите, които се получават по този начин, се използват за ракети, с които унищожават градовете ни. Без достъп за руски танкери. Украйна има нужда от санкции, но и от оръжия. Нуждаем се от противовъздушни системи, противотанкови машини и куп други неща, което нашите западни съюзници знаят много добре. Само по този начин ще можем да спасим Украйна и ако имаме тази подкрепа и солидарност, ще я спасим", каза той, цитиран от БГНЕС.

Зеленски призова Гърция да използва влиянието си като член на Европейския съюз, "за да организира по-добре всякакво спасяване в Мариупол".

"Руснаците се събудиха от съня, че ще успеят да завладеят Украйна. Украйна е изправена и в този момент трябва заедно да спасим това, което гърци и украинци създадоха заедно", каза Зеленски. Позовавайки се на това, че гръцката тайна организация "Filiki Eteria" е основана в украинския град Одеса през 1814 г., за да свали османското владичество в Гърция, Зеленски каза, че вече сега да се създаде нова "Filiki Eteria" в Гърция, която да се бори и спаси и Украйна, както и елинизма в Украйна."

"Мариупол и Одеса се нуждаят от помощ, спешна помощ, спешна подкрепа", каза Зеленски, като обясни, че руснаците атакуват по суша, въздух и море, но изрази увереност, че "с гръцка помощ на практика можем да победим." Той добави, че трябва да се намери начин за изтласкване на руската армия от украинска територия, "така че нападателят да научи, че който избере война, в крайна сметка ще загуби".

Зеленски завърши речта си в гръцкия парламент с посланието "Слава на Украйна", а обръщението му бе последвано от аплодисменти от присъстващите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 1
Една българка
преди 2 години
Нещо за приятелчетата на Zеленски от Азов, които също са говорили пред парламента и са принудили голяма част от гръцките депутати да напуснат залата?! Нещо за реакциите на гръцки политици и от ляво и от дясно, които са изразили възмущението си от това безочие?! Аз разполагам с няколко мнения, но поради липса на място ще цитирам само едно:- "Нашият парламент не покани нацисти. Покани президента на Украйна. А президентът на Украйна доведе нацисти" - Янис Варуфакис.Патронова?!#Засраметесе ... Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Кирчо Гьотверена
преди 2 години
Шутът Зе, който очевидно е превъртял . Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Кирчо Гьотверена
преди 2 години
Хохлювците обявяват евакуация с осигурен коридор и когато хората се събират ги бомбардират ! ..... Нищо ново, просто фашистка практика ! Сигнализирай за неуместен коментар