Зеленски: Русия иска да окупира Одеса, а Молдова е само на една крачка

Украинският президент твърди, че повече от 300 души са били убити и измъчвани в Буча

05.04.2022 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

Увеличават се очакванията за още цивилни жертви след изтеглянето на руските военни от Северна Украйна. А Вашингтон предупреди, че Русия съсредоточава силите си на Изток в района на Донбас. Днес се очаква да се подновят преговорите между Киев и Москва.

Украинският президент Володимир Зеленски ще говори пред Съвета за сигурност на ООН на заседание, посветено на масовите убийства в Буча, които, според украинските власти, са над 300. По последни данни 165 деца са били убити от началото на руската инвазия в Украйна, а 266 са ранени. Украинското правителство твърди и че 18 журналисти също са сред жертвите на войната.

Русия се опитва да скрие следите от своите военни престъпления, заяви Зеленски.

"Окупаторите определено ще понесат отговорност за това. Вече правим всичко, което можем, за да идентифицираме всички руски военни, замесени в тези престъпления възможно най-скоро. Всичко, за да ги накажем", подчерта той.

Украинският президент твърди, че повече от 300 души са били убити и измъчвани в Буча - предградието на Киев. Украинската прокуратура съобщи и че са регистрирани повече от 7000 сигнала за военни престъпления, извършени от Русия в Киевска област.

"Повечето от жертвите са в град Бородянка, северозападно от украинската столица", коментира главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова.

Москва отрича. Посланикът на Русия в САЩ определи случващото се в Буча като провокация, която нарече връх на лъжата и цинизма.

А руският постоянен представител в ООН твърди, че страната има доказателства за инсценировка.

"Готвим се възможно най-бързо да ги представим пред Съвета за сигурност. Четири дни след като руските военни са напуснали Буча, там не е имало нито един признак за жестокости, нито веднъж не е споменавано за тях. Това е постановка", отсече Василий Небензя.

Пред журналисти в Ню Йорк руските дипломати показаха видеозаписи от Буча, заснети веднага след изтеглянето на руските войски - тела на загинали по улиците нямало, а заснетите украински военни и кметът на града първоначално не споменавали никакви убийства. От Кремъл заявиха и че ще реагират сурово на експулсирането на руски дипломати от западните правителства.

А в Киев, въпреки изтеглянето на руските войски, хората не смеят да се приберат в града, защото властите ги предупредиха да не бързат - продължава обезвреждането на мини и неизбухнали снаряди.

Засилват се атаките в Източна и Южна Украйна, твърдят местните власти. Според Вашингтон, Русия има нова стратегия.

"Русия вероятно планира "да разположи десетки хиляди войници" в Източна Украйна, пренасочвайки фокуса си към южната и източната част на страната. Следващата фаза от военните действия може да се проточи, тъй като руските войски имат числено превъзходство над украинските", подчерта съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

В реч пред румънския парламент Зеленски отново повтори, че страната му не е единствената мишена на Русия.

"В Украйна се решава съдбата на Централна Европа и на Черноморския регион. Москва иска да окупира Одеса, а от там Молдова е само на една крачка", подчерта той.

И за пореден път призова европейските пристанища да бъдат затворени за руски кораби, както и да спре транзитът на стоки от и към Русия.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК