Европа се закани: Ще наложим най-тежките санкции заради убийствата на цивилни

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е необходимо налагането на допълнителни санкции

04.04.2022 | 20:33 Редактор: Жаклина Иванова
Европа се закани: Ще наложим най-тежките санкции заради убийствата на цивилни

Европейският съюз подготвя нов пакет от санкции срещу Русия заради разкритията за убийства на цивилни в Украйна, обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Това потвърди и върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони заяви, че Европа е готова повече от всякога да наложи и най-тежките санкции.

Призиви в подкрепа на нови санкции дойдоха днес от много европейски столици.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е необходимо налагането на допълнителни санкции след обвиненията срещу Русия в убийства на цивилни в град Буча, недалеч от Киев.

Москва категорично отхвърли обвиненията.

Пред радио "Франс Ентер" Макрон изтъкна, че има много ясни улики, че руските сили са виновни за извършването на военни престъпления в Украйна.

Словакия ще действа в унисон с Европейския съюз по искането на Русия да получава рубли за природния си газ, обяви премиерът Едуард Хегер.

"В тази ситуация единството е ключово" - написа той във Facebook и така разсея съмненията, породени от изказване на икономическия министър Рихард Сулик, според когото, ако е необходимо, Братислава ще приеме руското условие, защото не може да си позволи да остане без руски газ.

За нови санкции срещу Русия се обяви и полският премиер Матеуш Моравецки. Той обвини Германия, че спъва наистина тежки мерки.

Германският министър на финансите Кристиян Линднер днес беше категоричен преди заседание с колегите си от Eврозоната, че отказ от руския газ не може да стане веднага, информира БНР.

Линднер даде да се разбере, че вместо за евентуална обща забрана за внос на енергийни източници от Русия, би подкрепил отделно разглеждане на ограничения за петрола, газа и въглищата - защото намирането на източници заместители би било с различна трудност.

Mинистърът на икономиката Роберт Хабек от Зелените е срещу незабавна забрана на руски изкопаеми горива.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК