Блинкен имал чувството, че все е в централата на НАТО, пита за апартамент

От началото на войната в Украйна съюзниците съгласуват тясно всяко действие

06.04.2022 | 20:10 Редактор: Здравко Черкезов
Блинкен имал чувството, че все е в централата на НАТО, пита за апартамент

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви днес, че има чувството, че напоследък не си е тръгвал от централата на НАТО в Брюксел. Попитах генералния секретар Йенс Столтенберг дали в сградата има апартаменти на разположение, пошегува се той по повод зачестилите срещи на съюзниците заради войната в Украйна.

Блинкен посочи, че от началото на войната държавите от НАТО съгласуват тясно всяко действие. Той отбеляза, че са били поставени три цели в навечерието на руското нахлуване в Украйна - осигуряване на помощ за Киев, оказване на изключителен натиск над Русия, укрепване на отбраната на алианса. По неговите думи всичко това е сторено и предстои днес и утре външните министри от пакта да обсъдят следващите действия.

По неговите думи днес е изключително важен час за бъдещето на НАТО. Той благодари на Столтенберг за отличната работа и отбеляза, че неслучайно през март с единодушно решение на страните от алианса мандатът му бе удължен с още една година, предаде БТА.

Столтенберг благодари на САЩ за помощта за Украйна, за налагането на санкции срещу Русия, за допълнителното военно присъствие в Европа, за неуморните усилия за съгласуване на действията с останалите съюзници, за споделянето на разузнавателни данни за кризата. Водачеството на САЩ е необходимо, обобщи той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК