Китай за Буча: Въздържайте се от присъда, докато не се установи кой е отговорен

Пратеникът на страната в ООН нарече зверствата "неприемливи", но не обвини пряко Путин

06.04.2022 | 12:04 Редактор: Жаклина Иванова
Китай за Буча: Въздържайте се от присъда, докато не се установи кой е отговорен

Пратеникът на Китай в Организацията на обединените нации изрази безпокойство от убийството на невъоръжени цивилни в украинския град Буча, като същевременно призова всички страни да се въздържат от присъда, докато разследването не установи кой е отговорен, пише Bloomberg.

"Нападенията срещу цивилни са неприемливи и не трябва да се случват. Съобщенията и изображенията за смъртни случаи на цивилни в Буча са дълбоко смущаващи", посочи посланик Джан Джун във вторник на брифинг на Съвета за сигурност на ООН за Украйна.

Джан не осъди директно руския президент Владимир Путин за насилието, като каза, че обстоятелствата и конкретните причини за инцидента трябва да бъдат проверени и установени и всички страни трябва да проявят сдържаност и да избягват неоснователни обвинения.

Президентът Джо Байдън подчерта, че Путин може да бъде изправен пред съд за военни престъпления, свързани със смъртта на цивилни в Буча, в покрайнините на Киев, и други украински градове, от които се изтеглят руски войници.

Русия отрече нейните сили да са убивали цивилни, заявявайки, че снимките на тела, разпръснати по улиците, са измислици от Украйна.

Китай е подложен на засилен натиск от Вашингтон и Брюксел да заеме позиция по конфликта, тъй като неговите дипломати и държавни медии омаловажават цивилните жертви и представят Путин като жертва на подкрепяното от САЩ разширяване на НАТО.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК