САЩ и съюзниците към Украйна: Не можем да ви дадем гаранции за сигурност

Вашингтон вижда своя основен приоритет в "продължаване на санкции, създавайки разходи за Русия"

01.04.2022 | 16:56 Редактор: Здравко Черкезов
САЩ и съюзниците към Украйна: Не можем да ви дадем гаранции за сигурност

САЩ и техните съюзници няма да могат да предоставят на Украйна гаранциите за правна сигурност, които Киев търси. Това съобщи телевизия CNN в петък, позовавайки се на свои източници.

Според телевизия сега САЩ са на етап търсене на алтернативни гаранции за сигурност за Украйна, за да може тя да откаже да влезе в НАТО.

По-рано в Истанбул делегацията на Киев потвърди необходимостта от гарантиране на неядрен, извънблоков статут на Украйна и нейната сигурност извън рамките на Северноатлантическия алианс. Според Киев гаранции за сигурност, подобни по съдържание и форма на член 5 от договора за НАТО могат да дадат постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, както и Германия, Израел, Италия, Канада, Полша и Турция.

В отговор САЩ заявиха, че са готови да помогнат на Украйна за "да я постави в най-добра позиция както на бойното поле, така и на масата за преговори", но Вашингтон все още не е готов да говори конкретно за възможното предоставяне на гаранции за сигурност на Украйна.

Според директорката по комуникациите на Белия дом Кейт Бедингфийлд, Вашингтон вижда своя основен приоритет в "предоставяне на оръжията и...продължаване на санкции, създавайки разходи за Русия".

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК