Лавров се обяви за гаранции за сигурност за Русия, Украйна и цяла Европа

"Ще подготвим отговора си на предложенията на Киев", каза руският външен министър

01.04.2022 | 14:40 Редактор: Жаклина Иванова
Лавров се обяви за гаранции за сигурност за Русия, Украйна и цяла Европа

Преговорите между Русия и Украйна трябва да продължат, като Москва ще подготви отговора си на предложенията на Киев и ще демонстрира известно движение напред. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с индийския външен министър Субраманиам Джайшанкар.

"Преговорите трябва да продължат. Чухте коментарите на нашите преговарящи за последния кръг в Истанбул, където за първи път украинската страна представи на хартия своето виждане за споразуменията, които трябва да бъдат постигнати. Тези споразумения трябва първо да се оформят. Подготвяме реакция, има напредък, на първо място, в признаването на невъзможността Украйна да бъде страна от Блока, невъзможността Украйна да бъде част от Северноатлантическия алианс - статут на неядрена необвързана страна", посочи ръководителят на руското дипломатическо ведомство.

Той подчерта, че Русия е видяла от украинска страна "много по-голямо разбиране за друга реалност".

"Имам предвид ситуацията в Крим и Донбас", продължи Лавров.

"Що се отнася до потенциалните по-нататъшни контакти, те вече се уточняват и ще бъдат обявени", каза той.

Москва застава зад гаранции за сигурност не само за Русия, но и за Украйна и всички европейски страни, увери руският външен министър.

"Подкрепяме предоставянето на гаранции за сигурност на Украйна, всички европейски страни и Русия в съответствие с документите, приети в рамките на ОССЕ в продължение на много години, в които е провъзгласен принципът, че нито една страна няма да укрепва своята сигурност за сметка на сигурността на други", заяви Лавров.

Руският външен министър посочи, че никой няма да има нищо против, ако Индия подкрепи процесите на гарантиране на сигурността със своите справедливи позиции и рационални подходи към решаването на международните проблеми, предаде БГНЕС.

Лавров също така подчерта, че не е чувал да се говори за това, че Индия може да бъде посредник в преговорите между Москва и Киев.

"Мога само да кажа, че балансираната позиция на Индия, която не се влияе от изнудване или диктат, със сигурност предизвиква нашето уважение", добави министърът.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК