Зеленски: Окупаторите не издържат на бойните действия, руснаците отстъпват

Украинският президент посочи къде ще атакува руската войска

01.04.2022 | 07:07 Редактор: Тодор Петров

Руската армия готви удари в Донбас, Мариупол и Харков - за това предупреди президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той посочи, че руснаците отстъпват на север от Киев към Чернигов, както и в Сумска област. Правителството на Украйна изпраща десетки автобуси до Мариупол в нов опит да евакуира хората и да достави хуманитарна помощ. Украинският президент обяви, че е уволнил двама генерали, тъй като са били предатели.

От профила си в Twitter Зеленски благодари на турския президент Реджеп Ердоган, който обяви, че би се наел да играе ролята на гарант за сигурността на Украйна, в случай, че бъде постигнато мирно споразумение с Русия.

"Окупаторите осъзнават, че вече не издържат на тази интензивност на бойните действия, която можеха да поддържат през първата половина на март. Но трябва да сме наясно, че за руските военни това е част от тактиката им. Всичко това не е просто така", заяви Зеленски.

"Знаем какво замислят. Знаем, че се изтеглят от тези направления, където имаме надмощие, за да се съсредоточат в други, много важни. Там, където може би за нас ще е трудно. В Донбас, край Мариупол, на харковското направление руските войски трупат потенциал за удари. Мощни удари. Ще се защитаваме. Ще правим всичко, което можем, за да спрем окупаторите и за да очистим нашата земя от злите им и безумни химери", каза още той.

В Москва президентът Путин изпълни заканата си и от днес, според подписания от него указ, руският газ трябва да се продава на така наречените неприятелски държави само срещу рубли. Европа продължава да настоява доставките да се извършват според сключените договори в евро и долари. 

Според Съединените щати искането на Русия за плащане на газа в рубли е знак за отчаяние. Президентът Джо Байдън обяви освобождаването на безпрецедентни 180 милиона барела петрол от стратегическите запаси на Щатите в опит за контрол на цените на енергията. А председателят на Европейския парламент Роберта Мецола е отпътувала на посещение в украинската столица Киев.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Погледнете това ***,днес е президент на държава с 43.000.000 население. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
генерал
преди 2 години
Браво! Значи, да спираме помощите! Че нашите евро-атлантици полудяха да искат да пращаме въоръжение! Сякаш сме го намерили някъде без пари! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
Донев
преди 2 години
Брей брей,руснаци ми писаха че рублите освен за тоалетни бумаги не стават за нищо и касови това че ще им приведем евро в някаква банка и ще ги обърнат в рубли ,не врат Ами шия,е гледат да измамят с нещо също ченчаджийте по слънчев бряг лятото Сигнализирай за неуместен коментар