Украйна към Русия: Нека обсъдим гаранции за сигурност, неутралитет и безядрен статут на страната ни

Украинският президент е готов да говори и за признаване на руския език за официален

27.03.2022 | 22:33 Редактор: Жаклина Иванова
Украйна към Русия: Нека обсъдим гаранции за сигурност, неутралитет и безядрен статут на страната ни

Украйна е готова да преговаря за неутралитет с Русия. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в първото си интервю за руски медии от началото на войната. Руският медиен регулатор Роскомнадзор започна разследване срещу медиите, които взеха интервюто от украинския президент.

Русия трябва да знае истината - това бяха част от думите на Володимир Зеленски. Час и половина той отговаря на въпроси на руски език чрез видеовръзка на главния редактор на руската медия Медуза Иван Колпаков, на главния редактор на телевизионния канал Дождь - Тихон Дзядко, на журналиста и писател Михаил Зигар, който пита от името на Новая газета и на специалния кореспондент на Комерсант Владимир Соловьов.

Пред тях Зеленски посочи, че с войната Русия заличи рускоезичните градове в Украйна. Той уточни, че няма да преговаря с Русия за демилитаризация и даницификация.

"Гаранция за сигурност и неутралитет, безядрен статут на нашата държава - готови сме да говорим за това. Това е главна точка, принцип за Руската федерация, доколкото си спомням. И доколкото помня именно затова започнаха войната", коментира Зеленски.
 
Готов е и да говори за признаване на руския език за официален.

В тази страна всеки говори, на който език си иска. Разрушенията от войната в Украйна са по-тежки от тези по време на руската война в Чечня, изтъкна  Зеленски.

"Защо всичко е страшно? Ще ви кажа. Страшно е, защото когато имаш такова отношение към собствения си народ, тогава какво отношение би имал към всички останали? И ние определено не сме свои за руското правителство. Това е страшно. Мисля, че това е диващина. И всичко това ще свърши зле", посочи той, цитиран от БНР.

Руският медиен регулатор Роскомнадзор излезе с предупреждение към руските медии да не разпространяват интервюто с Володимир Зеленски. В становище се казва, че някои от медиите взели интервюто са обявени за чуждестранни агенти.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Зеленски е виновен, че не овладя избиването на руснаците в Донбас от нацистките му групировки! Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
комик
преди 2 години
Зеленски, за пред света говори за мир, но иначе всеки ден се моли за танкове, самолети и ракети, с които да продължи войната в интерес на западните си приятели! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
peterky2002@yahoo.co
преди 2 години
Няма ли кой да чуе какво казват говорителите ви . Президент на Украйна бил Володя МИРЗеленски , ГЛУПОСТИ . Володимир Зеленски се казва Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
мерзанов
преди 2 години
Медуза, Дождь - това са руски медии, но по-скоро "анти-руски", те бяха едни от първите изгонени от страната, заедно с руското БиБиСи, в отговор на забраната на руските медии на запад и въобще в Европа. Това е все едно Путин да направи интервю за "американска медия" - РТ САЩ, а не за СиеНеН, Фокс, ЕнБиСи. Ако наистина иска мир, да го сключва, Русия предлага вече няколко пъти, и няколко пъти имаше срещи. Ако Украйна не иска да признае Крим и Донбас, тогава въобще да не имитират дейност. Сигнализирай за неуместен коментар