И Сърбия изнася оръжия за Украйна?

Украинската армия използва противопехотни мини и минохвъргачки, произведени от завода във Валево

31.03.2022 | 14:09 Редактор: Здравко Черкезов
И Сърбия изнася оръжия за Украйна?

Украинската армия използва противопехотни мини и минохвъргачки във войната с въоръжените сили на Русия, които са били произведени от военния завод "Крушик" във Валево през 2018 г. Министерство на отбраната на Украйна е публикувало видео от бойни действия на 13 март, т.г., в кадрите на което е разпознато въоръжението, сръбско производство. Това се казва в материал, публикуван в сръбския седмичник "НИН", който не е част от проправителствените медии в страната.

Въз основа на тези данни, сръбските журналисти предполагат, че президентът на Сърбия Александър Вучич не е казал истината за износа на оръжия и военна техника от местните фабрики на военната промишленост, която е била доставена на купувачите от Украйна.

От НИН напомнят, че през ноември 2019 г., президентът Вучич е коментирал разкритието, че сръбско въоръжение се продава на украинската армия, въпреки дълбокото приятелство между Белград и Москва, че 60-милиметровите противопехотни мини от "Крушик" са били доставени на Украйна още през 2016 г. и това е била само една пратка, след което търговията е прекратена.

В противоречие на изявлението, на 13 март тази година, Министерството на отбраната на Украйна публикува видео, наречено "Битката за Киев". Във видеото, с продължителност 4 минути и 34 секунди, с показани кадри от бойни действия на Силите за специални операции на Украйна, в които масирано обстрелват позиции, държани от руските въоръжени сили в покрайнините на село Мошун, близо до Киев, припомня БГНЕС. На няколко кадъра ясно се вижда, че минохвъргачките на мини с калибър 60 милиметра носят знака KV лот 05/2018. НИН ексклузивно разкрива, че точно това е марката за противопехотни мини, произведени във Валевския "Крушик" през 2018 г. (KV е марката за "Крушик" Валево).

НИН пише още, че в специализираната онлайн платформа 52WMB се посочва, че полската оръжейна фирма "Натан" е продала на украинската компания "Укримаш" противопехотните мини на "Крушик" по цена 82,59 долара на мина. Това поражда съмнения у сръбските разследващи журналисти, че Крушик е бил ощетен при тази сделка, тъй като е участвал в множество други съмнителни сделки с привилегировани частни оръжейни компании, близки до властите в Белград, разкрити от тогавашния служител на "Крушик" Александър Обрадович, който по-късно беше уволнен и разследван от сръбското правосъдие за издаване на военна и държавна тайна.

НИН твърди, че сръбската фирма "Техноремонт" е закупила същите пехотни мини от "Крушик" на цена от 45,20 долара за брой. Разликата от 30 000 мини между първоначалната цена, платена на "Крушик", и крайната цена, платена от украинците, е цели 1 121 700 долара, тъй като "Техноремонт" е платил на "Крушик" 1 356 000 долара, докато "Укримаш" е платила 2 447 700 долара крайна цена на полската фирма. Следователно, както посочва НИН, може да се заключи, че при тази сделка военният завод във Валево е ощетен с повече от милион долара.

Според наличните към момента документи, до които НИН е имал достъп, през 2016 г. са изнесени 30 000 мини, а през 2018 г., ако се засекат изявленията на президента Вучич и представителите на проруските сили в Източна Украйна, поне 23 500 мини. Следователно само от "Крушик" в Украйна са доставени най-малко 53 500 противопехонтни мини. Според изводите на НИН, сръбската общественост, но и официална Москва, са систематично заблуждавани от властите в Сърбия, начело с президента Вучич, че последната доставка на противопехотни мини от "Крушик" до Украйна, през Полша, е била доставена през 2016 г., след което доставките били прекратени.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК