ЕС засилва натиска върху Сърбия, Вучич: Въвеждането на санкции срещу Русия не е в наш интерес

Сърбия беше сред над 140-те държави, които осъдиха руската инвазия в Украйна

26.03.2022 | 10:02 Редактор: Жаклина Иванова
ЕС засилва натиска върху Сърбия, Вучич: Въвеждането на санкции срещу Русия не е в наш интерес

Държавите от Европейския съюз (ЕС) засилват натиска върху Сърбия, която се стреми да се присъедини към блока, да влезе в съответствие със санкциите срещу дългогодишния ѝ съюзник Русия, предава Bloomberg.

Служители на ЕС отбелязват, че Сърбия е единствената европейска държава, с изключение на Беларус, която не се е присъединила към безпрецедентния пакет от мерки срещу Русия, според трима души, запознати с обсъжданията, които са говорили при условие, че се запази анонимност.

ЕС е най-големият инвеститор в Сърбия, а същевременно страната споделя вековни политически и религиозни връзки с Русия. Кремъл подкрепя позицията на Сърбия за отказа ѝ да признае Косово, което обяви независимост през 2008 г.

Сърбия беше сред над 140-те държави, които осъдиха инвазията на Русия в Украйна. Правителството на президента Александър Вучич обаче отказва да се присъедини към санкциите.

На 3 април в Сърбия ще се проведат избори, като проучванията показват, че се очаква Вучич да остане на власт.

Вучич коментира, че Сърбия ще продължи по пътя си към ЕС, но въвеждането на санкции не е в неин интерес.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Западните "велики лидери" ще направят така, че ще бутнат Сърбия до ръба и няма да имат друг избор освен война в Босна, Косово и Черна гора. Тогава в България вече ще е тотал щета положението. Сигнализирай за неуместен коментар