Мирът е мираж: Руски атаки в Украйна, Пентагонът видя предислоциране за нова голяма офанзива

Часове след преговорите за мир - активен обстрел по къщи, библиотеки, магазини

30.03.2022 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева

Ден след преговорите за мир в Истанбул, Кремъл отхвърли надеждите за пробив по време на разговорите между руските и украинските делегати. Продължават и атаките в редица украински градове. 

Часове след преговорите за мир - активен обстрел по къщи, библиотеки, магазини. Сирени за въздушно нападение и експлозии се чуха в района на Киев само няколко часа, след като Русия заяви, че ще намали драстично броя на войските си в околностите на столицата и от района на Черниговска област. Там, по думите на украинските власти, атаките също продължават.

"Удари на противника имаше срещу Нежин и Чернигов. Унищожени са обекти на гражданска инфраструктура, библиотеки, търговски центрове и много къщи", уточни губернаторът на Черниговска област Вячеслав Чаус.

Според генералния щаб на украинските въоръжени сили, твърдението на Москва за частично изтегляне може да е опит за подвеждане. Скептицизъм изрази и президентът Володимир Зелнски. Той подчерта, че въпреки положителните сигнали от вчерашните преговори, заплахата остава.

"Украинците се научихме през тези 34 дни от инвазията и през последните осем години война в Донбас, че можем да вярваме само на конкретни резултати", заяви президентът.

По информация на Съединените щати изтеглянето на руските въоръжени сили от района на Киев ще бъде с цел прегрупиране и подготовка за нова офанзива в други части на страната.

"Смятаме, че това не е изтегляне, а предислоциране на бойни части за предстояща нова голяма офанзива в други райони на страната", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

На този фон - Украйна и Русия с взаимни обвинения за нападения по жилищни райони в Донецка и Луганска области. И двете страни твърдят, че при атаките има загинали цивилни. 

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Йосиф
преди 2 години
Добър ден Кога най - после ще спре РПП в УКРАЙНА Или най - после ще използваме ФАУ 1 или ФАУ 2 .Срещу ПРОСТА РУСИЯ Сигнализирай за неуместен коментар