САЩ обмислят да отпуснат още $500 млн. в помощ на Украйна

Средствата биха могли да се използват за правителствени нужди, хуманитарна помощ или военни цели

30.03.2022 | 11:55 Редактор: Здравко Черкезов
САЩ обмислят да отпуснат още $500 млн. в помощ на Украйна

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля отпускането на още 500 млн. долара в помощ на Украйна, като призовава европейските партньори да повторят сумата. За това съобщават източници на Bloomberg.

Средствата биха могли да се използват за правителствени нужди, хуманитарна помощ или военни цели, посочва един от източниците.

Представители на правителствата в няколко страни от НАТО, в това число САЩ и Великобритания, са скептично настроени за скорошното съобщение на Русия, че ще ограничи присъствието си около Киев, и призоваха за увеличаване на подкрепата за Украйна, посочват източниците.

Въпреки някои доказателства, че руски войски се отдалечават от украинската столица и забавят операциите си, все още трябва да се видят по-категорични доказателства, че стратегическите цели на руския президент Владимир Путин са се променили.

'Ще видим", каза Джо Байдън, попитан за мирните преговори в Истанбул, завършили с руското обещание за изтегляне от Киев.

Според един от източниците е възможно Русия просто да купува време, докато силите ѝ се прегрупират. Според друг от тях американската военна подкрепа за Украйна и санкциите срещу Русия не само ще останат в сила, но и ще се увеличават, докато властите в Москва не покажат, че са сериозни за примирието.

Четете повече по темата в Investor.bg

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК