Путин: Западът дискриминира руската култура, такава кампания имаше срещу нацистите преди 90 г.

Руският президент намеси Джей Кей Роулинг и заговори за джендър свободи

25.03.2022 | 16:53 Редактор: Теодора Патронова
Путин: Западът дискриминира руската култура, такава кампания имаше срещу нацистите преди 90 г.

Руският президент Владимир Путин упрекна Запада в дискриминация на руската култура, като сравни ситуацията с изгарянето на книги от поддръжници на нацистите през 30-те години на миналия век.

"Днес те се опитват да отхвърлят една хилядолетна държава", заяви Путин по време на предавана по телевизията среща с руски лауреати на награди, свързани с културата.

"Говоря за прогресиращата дискриминация на всичко, свързано с Русия, за тази тенденция, която се развива в редица западни държави, с пълното съдействие, а понякога и с насърчаване от страна на западните елити", добави Путин.

"Прословутото "отхвърли културата" се превърна в отхвърляне на културата", каза Путин и добави, че произведения на руски композитори са изключени от концертите, а книгите на руски автори са "забранени".

"За последен път такава масова кампания за унищожаване на нежелана литература е провеждана от нацистите в Германия преди почти 90 години... книгите са били изгаряни направо на площадите", каза Путин.

Откакто той изпрати руските войски в Украйна на 24 февруари, Западът стовари върху Москва санкции, които доведоха до все по-голяма политическа и финансова изолация на Русия, обхващаща и сфери като спорта и културата.

З

Говорейки за "културата на отхвърлянето", Путин посочи британската писателка Джей Кей Роулинг, която беше критикувана след противоречиви туитове за транссексуалната общност, съобщи БГНЕС.

"Не толкова отдавна детската писателка Джей Кей Роулинг беше отхвърлена, защото тя, авторката на книги, продадени в милиони екземпляри по целия свят, не се хареса на почитателите на така наречените джендър свободи", каза Путин.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК