Германия и Франция предложиха закрила на Марина Овсянникова

Руската журналистка е обвинена в "организиране на неодобрено публично събитие"

15.03.2022 | 18:58 Редактор: Жаклина Иванова

Започна разследване срещу руската журналистка, появила се в ефир с плакат срещу войната в Украйна. Марина Овсянникова е обвинена в "организиране на неодобрено публично събитие".

"Не на войната, не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат". Това гласи текстът на плаката, който Марина Овсянникова показа на живо по време на новините в контролирания от Кремъл "Първи канал".

Остава в ефир едва няколко секунди, след което е задържана. Посланието ѝ обаче стига до милиони във и извън Русия.

В предварително записано видео, публикувано в социалните мрежи, Марина споделя, че изпитва срам. По думите ѝ с работата си в телевизията е станала съучастник на държавната пропаганда.

"Отговорността за тази агресия е само на един човек - Владимир Путин. Баща ми е украинец, майка ми е рускиня, ние никога не сме били врагове. Русия трябва веднага да прекрати тази братоубийствена война, нашите народи могат да се помирят", посочва журналистката.

"Всичко е наред. Властите не са проявили никаква агресия", каза адвокатът на Марина Овсянникова.

В нейна защита се обявиха активисти за правата на човека и политици. Германия и Франция предложиха да ѝ осигурят закрила.

"Франция категорично осъжда всяко лишаване от свобода на журналист, както и всяка манипулация. Очевидно, ще предприемем дипломатически стъпки, за да предложим защита в посолството или убежище", увери президентът на Франция Еманюел Макрон.  

В Русия използването на думата война в медиите е забранено, а за случващото се в Украйна се съобщава като за специализирана военна операция. След началото на войната беше приет и нов закон за медиите, който предвижда до 15 години затвор, ако, според властите, е разпространена фалшива новини за руските въоръжени сили.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
2 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
Откакто приеха закон, че който разпространява "дезинформация" по повод на "специалната операция" в Украйна, го грозят 15 години затвор, подобни актове изискват голяма смелост. Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 3
браво
преди 2 години
Смелост голяма се иска за това. Полицията на Путин е брутална, а съдиите на Путин са жестоки. Повечето хора си мълчат от страх, въпреки че много добре зная че ги баламосват. Е със сигурност има и една част полуграмотни които вярват на пропагандата на Путин, няма начин. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 5
him
преди 2 години
"не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат" - мдаа, работила в телевизията /получавала заплата/ повече от 10 г. и чак сега е разбрала, че лъжат! - да върне заплатите! -/месечната и заплата е колкото годишната на учителка в РФ с 30г. стаж/ поинтересуваите се за цените на имоти в селцето Малая Москва - тя живее там. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 8
Илиев
преди 2 години
Фльорца,която й се иска да я признаят за героиня,без да е хващала автомат.Да нахлуеш в националната телевизия на РФ,е нарушаване закона за сигурността на държавата. Не ми се иска дори да си помисля,какво я очаква тази разюздена,обичаща славата "патриотка"! Сигнализирай за неуместен коментар