Заведоха административно дело срещу Овсянникова, призовала за мир в руски ефир

В социалните мрежи адвокатът на Марина Овсянникова написа, че тя е добре и не е била проявена агресия към нея

15.03.2022 | 17:37 Редактор: Жаклина Иванова
Заведоха административно дело срещу Овсянникова, призовала за мир в руски ефир

Заведоха административно дело срещу руската журналистка, появила се в ефир с плакат срещу войната в Украйна. Марина Овсянникова е обвинена в ''организиране на непозволено публично събитие''.

Не е ясно какъв ще бъде изходът от делото срещу нея - може да получи глоба до 30 000 рубли, обществено полезен труд или 10 дни лишаване от свобода.

В социалните мрежи адвокатът на Марина написа, че тя е добре и не е била проявена агресия към нея. Журналистката попадна в съдебната зала, след като прекъсна новинарска емисия на контролирания от Кремъл ''Първи канал''. В ефир тя издигна плакат "Не на войната, не вярвайте на пропагандата''.

В Русия използването на думата война в медиите е забранено, а за случващото се в Украйна се съобщава като за специализирана военна операция. В предварително, по-рано записано видео, Овсянникова обяснява, че случващото се в Украйна е престъпление, а Русия е агресор.

В телевизията е започнала проверка за "инцидента". Много украинци и самият президент Володимир Зеленски ѝ благодариха за подкрепата и позицията.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК