Pfizer няма да спре доставките за Русия, но дарява всеки долар на Украйна

Компанията прекратява извършването на нови клинични изпитания в Руската федерация

14.03.2022 | 18:10 Редактор: Елеонора Танева
Pfizer няма да спре доставките за Русия, но дарява всеки долар на Украйна

Pfizer не може да спре доставките на ваксина срещу Ковид-19 в Русия, но парите от продажбите ѝ ще отидат в подкрепа на Украйна. Това съобщиха от компанията. 

По хуманитарни причини лекарствата бяха изключени от санкции срещу Русия. 

"Доброволното спиране на нашите лекарства към Русия би било в пряко нарушение на нашия основен принцип да поставяме пациентите на първо място. 
Поддържането на доставките на лекарства за Русия обаче не означава, че ще продължим да работим както обикновено в Русия. Pfizer ще дари всички печалби от руското дъщерно дружество за каузи, които осигуряват пряка хуманитарна подкрепа на народа на Украйна. Това ще бъде в допълнение към всички други наскоро обявени дарения от Pfizer за Украйна", гласи съобщение на сайта на дружеството.

Компанията прекратява извършването на нови клинични изпитания в Русия. Pfizer ще работи с FDA и други регулатори, за да прехвърли всички текущи клинични изпитвания към алтернативни обекти извън Русия. 

"Тези решения са в съответствие с нашите ценности, че пациентът е на първо място. Но и гарантират, че всеки долар печалба от Русия, ще укрепи Украйна и нейния народ. Във времето докато украинците продължават храбро да защитават своята нация и свободата от непредизвиканата и неоправданата атака", пише още в позицията на компанията.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК