Преговори за мир на фона на неспирни боеве и невъзможна евакуация в Украйна

Китайското посолство във Вашингтон не знае за поискана военна и икономическа помощ от Русия

14.03.2022 | 13:53 Редактор: Ваня Кузманова

Започна четвъртия кръг от преговори между Русия и Украйна с видеоконферентна връзка. Делегациите ще направят нов опит да сложат край на продължаващата вече повече от две седмици война. И двете страни заявиха, че по време на преговорите през уикенда е постигнат напредък. В Twitter украинският главен преговарящ Михайло Подоляк написа, че очаква трудни разговори днес. 

Междувременно украинските власти съобщиха, че са осигурени 10 хуманитарни коридора и подчертаха, че Русия е поела ангажимент да прекрати огъня, което трябва да бъде спазено. Евакуация обаче отново не може да бъде проведена в Мариупол, който се намира в тежка хуманитарна криза. 

В изявление президентът Зеленски отново настоя въздушното пространство над страната му да бъде затворено, за да се намалят цивилните жертви. 

"Ако не затворите небето ни, е въпрос на време руски ракети да паднат на ваша територия, на територията на НАТО", заяви украинският президент.  

Има обстрели и в Донецк. Проруски медии твърдят, че при украинска атака са загинали най-малко 20 души, а 9 са били ранени. В същото време чеченският лидер и съюзник на Владимир Путин - Рамзан Кадиров, отправи предупреждение към Киев. 

"Призив лично към Зеленски и неговата банда. Където и да отидете, където и да се скриете, нашите бойци ще ви изпреварят. Те ще изпепелят всеки ваш поддръжник, всеки, който някога е посягал на живота на цивилното население на Украйна", посочи ръководителят на Чеченската република.

А след като Москва даде зелена светлина за набирането на доброволци от Близкия изток, които да се бият в Украйна, САЩ предупредиха, че е поискана помощ и от Китай - военна и икономическа. 

Китайското посолство във Вашингтон заяви, че няма информация за подобна молба от страна на Москва. Утре въпросът ще бъде обсъден по време на среща между съветника на Белия дом по националната сигурност и висшия китайски съветник по външната политика. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК