Зеленски: Русия трябва да се срамува от отвличането на кмета на Мелитопол

"Това е обикновен тероризъм", заяви украинският президент

12.03.2022 | 19:26 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски: Русия трябва да се срамува от отвличането на кмета на Мелитопол

Украинският презиедент Владимир Зеленски заяви на пресконференция в Киев, че Русия трябва да се срамува от отвличането на кмета на Мелитопол Иван Фьодоров. Руските войски отвлякоха Фьодоров от кризисен център в окупирания югоизточен град в петък следобед. Отвличането му е заснето от камери за видеонаблюдение, които са широко разпространени в социалните мрежи.

"Задържането на кмета на Мелитопол е престъпление срещу демокрацията. Те убиха един кмет и сега заловиха друг. Това означава, че всички кметове, независимо в кои градове влизат руските сили, ако не потвърдят сътрудничеството си, биват убити", твърди Зеленски.

"Това е обикновен тероризъм. Човешко същество е заловено. Те не се срамуват от това видео. Вземат го и го довеждат в мазе и го измъчват и след това го убиват", твърди Зеленски, цитиран от БГНЕС.

Той казва, че германските и френските лидери трябва "да се свържат с Путин, за да освободят кмета". По-рано бе съобщено, че няколкостотин жители на града са протестирали с искането за освобождаването на кмета.

Зеленски твърди още, че около 500-600 руски войници са се предали на украинските сили в петък. Би Би Си не може да провери това твърдение. По-рано Зеленски предупреди руските войски, че "не е възможно да се заемат главите и умовете“ на хората и окупацията на градове ще бъде само "временна, а не завинаги. Уверен съм в това".

Зеленски разкри още през репортерите, че около 1300 украински войници са били убити през първите 17 дни от руската инвазия. Това е цифра, която BBC не може да провери независимо. Западни източници изчислиха в петък, че около 6000 руски войници също са били убити през този период.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК