Градовете Чернигов, Харков, Мариупол и Суми в Украйна са обкръжени от руски войски

Зеленски заяви, че са задържали кмета на Мелитопол

12.03.2022 | 13:55 Редактор: Теодора Патронова

Отново вой на сирени в редица украински градове - освен в столицата Киев, градовете Чернигов, Харков, Мариупол и Суми са обкръжени и подложени на сериозен обстрел. На сателитни снимки от вчера се вижда, че руските сили се прегрупират на Северозапад от Киев. Те извършват артилерийски обстрел, докато се приближават към столицата.

Според ООН Русия използва касетъчни бомби в Украйна - нещо, забранено от международното хуманитарно право. Пак по данни на организацията броят на хората, избягали от Украйна след началото на руското нашествие, вече е над 2,5 милиона. 1,5 млн. от тях са преминали в Полша, около 225 хиляди - в Унгария, 176 хиляди - в Словакия, и 282 хиляди - в други европейски държави.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН Русия отправи твърдения - без доказателства - за американски действия с биологични оръжия в Украйна.

Боевете северозападно от Киев продължават. Руски сухопътни сили се намират на около 25 км от центъра на украинската столица. Частната американска спътникова компания Максар, която чрез своите сателитни снимки следи движението на дългата колона, посочи, че руските военни части продължават да се разполагат все по-близо до Киев и извършват артилерийски обстрел по жилищни райони.

На кадри се виждат също така дълги колони с автомобили, с които хората се опитват да напуснат Киев. Градовете Чернигов, Харков, Мариупол и Суми са обкръжени и подложени на сериозен обстрел. Режим на тишината е в сила за тази сутрин за североизточния град Суми. Всички конвои ще се насочват към централния град Полтава.

А украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че не позволява на цивилните граждани да напуснат обсадения град Мариупол. Той заяви, че днес украинските власти ще се опитат да доставят на хората там храна и медикаменти. Властите съобщиха, че над 1500 души са били убити в града, а тези, които са останали, са изправени пред минусови температури и липса на електричество.

Зеленски заяви също така, че руските сили са задържали кмета на обсадения още в първите дни на войната град на Азовски море Мелитопол. Той е бил изведен с черен чувал на главата.

ук имаме демократичен свят. Следователно залавянето на кмета на Мелитопол е престъпление не само срещу конкретно лице. Не само срещу определена общност. И не само срещу Украйна. Това е престъпление срещу демокрацията като такава. Уверявам ви, че за това ще разберат 100% от хората във всички демократични страни. Действията на руските нашественици ще бъдат приравнени с действията на терористите от ИДИЛ", подчерта президентът на Украйна.

Хиляди излязоха на протест в Мелитопол.

Съединените щати въведоха още санкции срещу руски олигарси и депутати. Сред тях попадат 10 души в състава на Управителния съвет на руската банка ВТБ, 12 депутати от Думата и семейството на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Въведени са санкции в частност на съпругата на Песков - олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Татяна Навка, както и на двете им пълнолетни деца.

Зеленски отново е говорил с американския си колега след новите американски санкции.

"Във войната на Путин срещу Украйна никога няма да бъде победа. Ние показваме сила и никога няма да се разколебаем. Но идеята, че ще бъде изпратена техника, самолети, танкове с американски военни, с американски екипажи, разберете и не се заблуждавайте – каквото и да казват – това ще бъде Трета световна война", подчерта Джо Байдън.

А от днес руснаците, които получават превод на пари от чуждестранни банки, ще могат да теглят парите си само в рубли, съобщиха от Руската централна банка. Във вторник банката обяви, че до 9 септември банките няма да могат да продават чуждестранна валута.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК