Китай обмисля увеличаването на дялове в руския енергиен сектор

Пекин обеща да продължи нормалните търговски отношения с Москва

09.03.2022 | 12:11 Редактор: Теодора Патронова
Китай обмисля увеличаването на дялове в руския енергиен сектор

Китай обмисля закупуването или увеличаването на дялове в руския енергиен и добивен сектор, като газовия гигант "Газпром" и производителя на алуминий United Co. Rusal International, според източници на Bloomberg.

Пекин води преговори със своите държавни фирми, включително China National Petroleum Corp., China Petrochemical Corp., Aluminium Corp. of China и China Minmetals Corp., относно всякакви възможности за потенциални инвестиции в руски компании или активи. Всяка сделка би била за засилване на вноса от Китай, докато страната засилва фокуса си върху енергийната и продоволствената сигурност - а не като демонстрация на подкрепа за инвазията на Русия в Украйна - казаха източниците.

Войната на Русия в Украйна засили натиска върху Пекин да осигури вноса, тъй като цената на енергията, металите и храните нарасна до безпрецедентни нива. Притеснени от въздействието, което нарастващите цени ще имат върху икономиката, висшите правителствени служители на Китай издадоха заповеди за приоритизиране на сигурността на доставките на стоки, съобщи Bloomberg миналата седмица.

Китай обеща да продължи нормалните търговски отношения с Русия въпреки масовото корпоративно напускане на европейски и американски фирми. BP Plc, Shell Plc и Exxon Mobil Corp. изненадаха енергийната индустрия, като се оттеглиха от руските активи на стойност милиарди долари.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК