Какво печели Китай от безграничното приятелство с Русия?

Китайските компании може да завземат пазарен дял, но не се знае колко време ще го задържат

07.03.2022 | 12:38 Редактор: Теодора Патронова
Какво печели Китай от безграничното приятелство с Русия?

Китай заяви, че връзките с Русия са "стабилни" въпреки нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна, като същевременно повтори отправеното по-рано обвинение, че САЩ се опитват да изградят тихоокеанска версия на НАТО, пише Bloomberg. 

"Без значение колко несигурна и предизвикателна може да бъде международната ситуация, Китай и Русия ще запазят стратегическата си насоченост и постоянно ще развиват всеобхватното си стратегическо партньорство и координация", заяви китайският външен министър Ван И в понеделник на годишния си брифинг в кулоарите на Националния народен конгрес в Пекин.

Подкрепата на Ван за Москва дава на Путин така необходимия му тласък, тъй като Русия е изправена пред редица санкции, наложени от САЩ, заради кръвопролитията в Украйна. Ван обвини САЩ, че полагат големи усилия за формиране на блокове за потискане на Китай, като повтори оплакванията на Москва отпреди инвазията. 

Китайските фирми засега остават на място в Русия въпреки нарастващия отлив на западни компании - макар и да се подготвят за нарастваща несигурност - като се съобразяват с позицията на Пекин да се въздържа от критики към Москва заради инвазията ѝ в Украйна, съобщава Reuters.

Сравнително малкият размер на руския пазар за китайските фирми обаче, би улеснил смяната на курса и присъединяването им към чуждестранните конкуренти, особено в момент, когато Москва е изправена пред икономически срив поради нарастващите западни санкции.

Избирайки да останат в Русия, китайските компании може да са в състояние да завземат пазарен дял. Но колко дълго още ще могат да продават там, е голям въпрос, като се имат предвид ескалиращите санкции и ограниченията върху износа, казват анализаторите.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК