Русия: Има вероятност Украйна да разработва собствени ядрени оръжия

В Москва опасенията са, че Украйна има научния потенциал и възможности да разработи ядрени бойни глави

06.03.2022 | 16:06 Редактор: Жаклина Иванова
Русия: Има вероятност Украйна да разработва собствени ядрени оръжия

Изявленията на украинския президент Володимир Зеленски по време на Мюнхенската  конференция през февруари за смяната на ядрения статут на Украйна не са случайни, пише в анализ руската държавна информационна агенция ТАСС. Според него от 1994 година, когато Киев подписа Договора за неразпространение на ядрено оръжие, страната е започнала да разработва собствени ядрени оръжия.

Украйна предаде своя ядрен арсенал по силата на споразумение между Русия и Запада през 1994 година. В страната се намираше около 1/3 от съветското ядрено оръжие. Ако то беше останало в обявилата независимост страна, то Украйна щеше да бъде третата ядрена сила в света.

В Мюнхен Зеленски коментира, че Украйна ще счита споразумението за предаване на ядрените оръжия, подписано в Будапеща, за недействително, ако не получи гаранции за сигурност от Запада. Малко по-късно Москва започна военна инвазия на територията на Украйна.

В Русия опасенията са, че Украйна има научния потенциал и възможности да разработи ядрени бойни глави, използвайки уран и плутоний, както и достъп до различни технологии от Запада. Активността в тази насока се е повишила след 2014 година по секретно разпореждане на бившия президент Петро Порошенко, твърдят още в Москва.

ТАСС цитира и западни анализи, но без да уточнява авторството им, че Украйна има възможност да изработи собствено ядрено оръжие, използвайки плутония от хранилищата за отработено ядрено гориво, които се намират в страната. Според източник на агенцията от руските ведомства на украинските учени би отнело няколко месеца, за да извършат тази задача.

Според руската информация и САЩ са доставили количества плутоний на Украйна, нужни за тази дейност.

Основната част от разработките се правят в научния център в Харковския физико-технически институт, тъй като има база, която позволява широк спектър от изследвания на ядрени материали, които да се използват за разработка на оръжия.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК