Бебе е убито в Украйна, Зеленски зове: Излезте по улиците, преминете в настъпление

Херсон е изправен пред хуманитарна криза - руските войски спират хранителните доставки

06.03.2022 | 13:36 Редактор: Елеонора Танева

Бомбите в Украйна от последните часове са унищожили много сгради. Жертва на войната стана и 18-месечно дете .На 11 ден от нападението се прави втори опит за евакуация на цивилни от градовете Мариупол и Волноваха. Отново са отворени хуманитарните коридори. Властите обаче предупреждават всички да са с повишено внимание. 

Според местните власти е обявено прекратяване на огъня от 10 часа сутринта. Цивилните жители се евакуират от Мариупол с автобуси, тръгващи от три локации в града. Крайната дестинация, до която се извозват хората е Запорожие. Частни превозни средства също могат да се присъединят към хуманитарния конвой, който се води от автомобил на Червения кръст. Новината за прекратяването на огъня е положителна, но трябва да се гледа на нея с внимание, тъй като подобен план беше обявен и вчера, но той бързо се разпадна и масовата евакуация беше отложена. 

"Целият свят видя как работят споразуменията с Русия. Когато хората се събраха, те започнаха да обстрелват маршрута, по който мирните жители щяха да поемат. Светът вижда, че на Русия не може да се има доверие", коментира депутатът Дмитро Любинец.

Той добави, че някои хора са били евакуирани от Волноваха с помощта на доброволци и въоръжени сили, въпреки че са били под обстрел. На видеоклипове се вижда, че почти всяка сграда в града е повредена или разрушена. 

Тежка е обстановката и в Мариупол, има недостиг на храна и вода. 

Украинският президент Володимир Зеленски призова украинците да продължат да се съпротивляват. 

"Украинци, във всички наши градове, където врагът е нахлул, преминете в настъпление. Излезте по улиците. Трябва да се сражаваме всеки път, когато имаме възможност", призова Зеленски.

А в град Запорожие властите се подготвят да приемат семейства, търсещи безопасност. Държавният цирк е превърнат в бежански център, с матраци и възглавници и купища топли дрехи и храна. А бомбардировките в други населени места – Житомир, Харков и Херсон продължават. 

Херсон, който от дни е превзет от руската армия, е изправен пред хуманитарна криза. Руските войски спират хранителните доставки до града. Магазините се изпразват и евакуацията е все по-трудна. А майка на три деца споделя, че никога не е предполага, че трябва да ги учи как да се крият от бомби. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
май не дават на
преди 2 години
хората да се евакуират ползват ги за щит ли Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Подпоручик Дебелянов
преди 2 години
Защо ти не излезеш от сигурния бункер, за да ги поведеш? Истинският лидер е отпред! Или ти се имаш за незаменим? Горката Украйна... Сигнализирай за неуместен коментар