За първи път от 14 години цената на пшеницата достигна такъв връх

Украйна и Русия доставят над една четвърт от световния износ

03.03.2022 | 11:37 Редактор: Искра Ангелова
За първи път от 14 години цената на пшеницата достигна такъв връх

Цените на пшеницата продължиха стремителното си поскъпване, като надхвърлиха 11 долара за бушел и достигнаха най-високото си ниво от 14 години насам, тъй като нахлуването на Русия в Украйна доведе до спиране на доставките от един от най-големите райони за отглеждане в света, пише Bloomberg.

Войната и последиците от мащабните американски и европейски санкции срещу Русия доведоха до спиране на доставките от Черно море в момент, когато световните запаси вече са ограничени.

Украйна и Русия доставят над една четвърт от световния износ на пшеница, а боевете затвориха пристанищата, спряха транспорта и прекъснаха логистиката. Войната застрашава и тазгодишното засаждане на пшеница в Украйна, тъй като фермерите могат да бъдат въвлечени в боевете, а семената и торовете ще бъдат в недостиг.

Недостигът вероятно ще се разпространи и през следващия сезон, а може да продължи и по-дълго. Добрите реколти в Северна Америка и други части на Европа ще бъдат от решаващо значение това лято, за да се ограничи по-нататъшното увеличение на цените. Тъй като потоците от Черноморския регион са прекъснати от войната, купувачите обмислят форуърдни договори за австралийско зърно още през третото тримесечие, заяви водещият доставчик CBH Group, цитиран от bloombergtv.bg.

В четвъртък пшеницата отново поскъпна до дневната граница, като скочи със 7,1% до 11,34 долара за бушел. През последния месец цените се покачиха с 50%. Това помогна за рекордното покачване на селскостопанския индекс на Bloomberg и подхранва глобалната инфлация при храните. Това се случва в момент, когато петролът и другите суровини също поскъпват, принуждавайки централните банки да затягат паричната политика след години на ултраниски лихви. 

Русия и Украйна също са основни доставчици на царевица, ечемик и слънчогледово олио. Цените на царевицата се повишиха до най-високото си ниво от 2012 г. насам, а цените на соевото и палмовото масло достигнаха рекордни стойности. Същевременно Китай, най-големият вносител на царевица и соя в света и един от най-големите купувачи на пшеница, предприема действия за осигуряване на основни доставки на световните пазари, което спомага за още по-голямо повишаване на цените.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК