Преустановяват излъчването на Russia Today и Sputnik в целия ЕС

Държавните канали играят съществена роля за осъществяването на агресията срещу Украйна

02.03.2022 | 16:53 Редактор: Теодора Патронова
Преустановяват излъчването на Russia Today и Sputnik в целия ЕС

Европейският съюз прие санкции срещу активите на Кремъл, използвани за дезинформация и манипулиране на информацията. След съобщението, направено от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в неделя, Съветът на Европейския съюз взе решение да преустанови, считано от днес, разпространението на държавните канали за дезинформация "Russia Today" и "Sputnik" в целия ЕС.

"Russia Today" и "Sputnik" играят съществена и основна роля за по-нататъшното осъществяване на агресията на Русия срещу Украйна и за подкрепата за тази агресия. И двете медии участват в координираните усилия за манипулиране на информацията, вкл. за дезинформация, както това е документирано още от 2015 г. от Оперативната група на ЕС за стратегическа комуникация с Източното съседство към Европейската служба за външна дейност, съобщи Европейската комисия.

С оглед на сериозността на положението и в отговор на действията на Русия за дестабилизиране на ситуацията в Украйна, е необходимо и в съответствие с основните права и свободи да се въведат допълнителни ограничителни мерки и да се преустановят дейностите на "Russia Today" и "Sputnik" по телевизионно и радиоразпръскване, осъществявани в ЕС или насочени към него.

Санкциите обхващат всички средства за предаване и разпространение, напр. чрез кабел, сателит, IP телевизия, платформи, уебсайтове и приложения. Спрени са всички съответни лицензи, разрешения и договорености за разпространение. Тези мерки обхващат всички държави членки на ЕС, и са пряко приложими незабавно.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК