Европа взе решение да изключи Русия от междубанковата система SWIFT

Унгария също не възнамерява да блокира европейските санкции срещу страната

26.02.2022 | 18:50 Редактор: Ваня Кузманова

Европа взе решение, макар и бавно, за единен отговор - да изключи Русия от междубанковата система SWIFT. След Брюксел, и Вашингтон наложи санкции на руския президент Владимир Путин. Отговорът на Москва - санкциите няма да спрат Русия. На медиите в страната пък беше забранено да говорят за инвазия, след като социалните мрежи бяха изключени.

Украинският президент Володимир Зеленски призова и последните дали отпор на изключването на Русия от банковата система SWIFT да накажат Москва за нападението над страната му. 

"Има почти пълна подкрепа от страните от Европейския съюз за изключването на Русия от SWIFT. Надявам се, че Германия и Унгария ще имат куража да подкрепят такова решение", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

След това стана ясно, че Унгария не възнамерява да блокира европейски санкции срещу Русия. 

"Във време на война е нужно единство", посочи премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Промяна дойде и от Германия. И така изключването на Русия от системата е въпрос на няколко дни, заяви Европейската централна банка. И предупреди, че това ще има тежки последици не само за Русия, но и за Европа. 

А след като през вчерашния ден Брюксел включи Владимир Путин в списъка си със санкции, това направиха и отвъд Океана. А по-рано, очаквано, Русия наложи вето на резолюция в Съвета за сигурност на ООН, в която се осъжда руската агресия в Украйна. 

В текста Москва се призоваваше да изтегли незабавно военните си. 

"Ние заставаме обединени зад Украйна и нейния народ въпреки безразсъдната и безотговорна употреба на сила от постоянен член на Съвета за сигурност, който атакува свой съсед и руши системата на ООН и на международната общност", заяви постоянният представител на САЩ Линда Томас - Грийнфилд.

А блокирането на Москва даде възможност на Медведев да допусне и че Русия ще може да върне смъртното наказание. 

Междувременно в телефонен разговор със Зеленски турският президент Реджеп Ердоган е заявил, че Анкара полага усилия за незабавно спиране на огъня в Украйна. 

Водещи руски телевизии напуснаха Европейския съюз за радио и телевизия, след като Русия беше изключена от "Евровизия". 

Международният олимпийски комитет призова знамената на Русия и Беларус да не се развяват на спортни състезания. А от Дубай руската тенис звезда Андрей Рубльов се обяви срещу военните действия.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК