Какво е SWIFT и до какво ще доведе изключването на Русия?

Ще попречи на финансовите институции да изпращат пари към или от страната

26.02.2022 | 09:33 Редактор: Здравко Черкезов
Какво е SWIFT и до какво ще доведе изключването на Русия?

Нахлуването на Русия в Украйна засили натиска за по-строги икономически санкции срещу Москва. Брюксел, Лондон и Вашингтон вече наложиха строги мерки с цел да ударят руската икономика, пише The Guardian.

Великобритания обаче иска още нещо - Русия да бъде изключена от SWIFT - основната световна мрежа за международни разплащания. Целта на Лондон е да засегне много силно руската търговия и да затрудни сериозно бизнеса на руските компании.

Чехия също настоява за изключването на Руската федерация.

Какво представлява SWIFT?

SWIFT е световна междубанкова финансова телекомуникация (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - SWIFT). Това е основната защитена система за съобщения, която банките използват за извършване на бързи и сигурни трансгранични плащания, позволявайки гладко протичане на международната търговия.

В момента мрежата се използва от повече от 11 000 финансови институции за изпращане на сигурни съобщения и платежни нареждания. Без глобално приета алтернатива, тази система е от съществено значение за глобалните финанси.

През годините SWIFT се превърна в основен механизъм за финансиране на международната търговия. През 2020 година около 38 милиона транзакции са се изпращали всеки ден през платформата. Това улеснява сделки на стойност трилиони щатски долари.

Кой притежава SWIFT?

SWIFT e основана през 70-те години на миналия век и реално е кооперация от хиляди институции и държави, които използват услугата. Базирана в Белгия, системата остава неутрална в търговските спорове.

Защо забраната изключването на Русия от SWIFT е нещо наистина много сериозно?

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън подчерта, че това ще навреди най-силно на руската икономика. И това наистина е така, защото обикновените транзакции ще трябва да се извършват директно между банките или да се насочват през нови конкурентни системи. Това пък увеличава разходите и създава забавяния.

Премахването на Русия от SWIFT ще попречи на финансовите институции да изпращат пари към или от страната, което би било внезапен шок за руските компании и техните чуждестранни клиенти, особено купувачите на петрол и природни ресурси, деноминирани в щатски долари.

Защо САЩ не искат да изключат Русия?

Една от причините е, че въздействието върху руския бизнес може да не е чак толкова сериозно. Ръководителят на голяма руска банка VTB наскоро заяви, че може да използва други канали за плащания, като смартфони, приложения за съобщения или дори имейли.

Руските банки могат също така да насочват плащания през страни, които не са наложили санкции, като Китай например, който създаде своя собствена система за плащания, с която конкурира SWIFT.

Забраната на Русия да използва SWIFT може да ускори именно използването на конкурентната китайска система CIPS. Има и опасения, че това може да навреди на статута на щатския долар, като световна резервна валута и да ускори използването на алтернативи като криптовалутите.

През последните години Москва предприе и други стъпки за смекчаване на удара, ако бъде изключена от мрежата. Русия създаде своя собствена платежна система - SPFS, след като Западът й наложи санкции през 2014 година след анексирането на Крим. В момента SPFS има около 400 потребители, по данни на Централната банка на Русия. 20 процента от местните банкови преводи в момента преминават през SPFS, но обемът все пак е ограничен.

Ако Русия бъде изключена от SWIFT, това ще засегне ли и други държави?

Администрацията на американския президент Джо Байдън смята, че отговорът е положителен. Според САЩ изключването на Руската федерация може да навреди на западния свят толкова, колкото и на руските фирми.

Русия е голям купувач на чуждестранни стоки, особено произведени от Нидерландия и Германия. Русия все още е и основният доставчик за ЕС на суров петрол, природен газ и твърди изкопаеми горива. Европейските страни може да се затруднят сериозно да намерят заместващи доставчици.

Обвързана ли е SWIFT с икономическите санкции?

В миналото системата за глобални разплащания се съпротивляваше твърдо на призивите за налагане на забрани на определени държави, описвайки се като неутрална. През 2012 година обаче Европейският съюз забрани на мрежата да обслужва  ирански фирми и лица, санкционирани във връзка с ядрената програма на Техеран. По този начин на практика се създаде прецедент за настоящи действия и срещу Русия. Все още обаче такива няма.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
vasil tanev
преди 1 година
казаното направеното до тук за парламента е добре.Но както се очаква и това ще се случи Русия до сега не е губила никога и никъде . тогава кой ще отговаря за рухването на България като държава глад безработица хаос това ни чака за напред Но кой е виновен за всичко това и на каква цена ?? Сигнализирай за неуместен коментар