"Галъп": 63,1% от българите се притесняват, че ситуацията в Украйна ще им повлияе

Според изследването, най-разтревожени изглеждат по-младите възрастови групи

25.02.2022 | 16:25 Редактор: Теодора Патронова

63,1% от пълнолетните българи споделят опасението, че ситуацията в Украйна може да окаже определено влияние в живота им. 33% са на обратното мнение, а малцина са тези, които не могат да преценят.

Това сочи независим експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването е започнало преди активните военни действия и само частично обхвана офанзивата, започнала в четвъртък. Затова и картината на обществената тревога е вероятно още по-сериозна.

Като че ли най-разтревожени изглеждат по-младите възрастови групи. Вероятно това се обяснява и с традиционната афилиация на по-възрастното население към леви, носталгични формации, които пък на свой ред са и в по-голяма степен проруски. Затова и като че ли по-възрастните споделят по-малко тревога – защото са в по-малка степен критични към действията на Москва.

Данните са от независим телефонен сондаж сред 831 души. Изследването е проведено в периода 23-25 февруари 2022 г. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 55 хил. пълнолетни българи.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК