Украйна иска помощ от България - вода, дрехи и стоки от първа необходимост за деца

Желание за евакуация са заявили 363-ма българи от Киев и 150-ма от Одеса

25.02.2022 | 14:52 Редактор: Елеонора Танева

Украйна е изпратила призив за помощ с неща от първа необходимост. Списъкът съдържа дрехи, стоки и продукти за деца, питейна вода, строителни материали. 

Информацията с исканията е разпратена на българските министерства, които да реагират и да окажат съдействие, информираха от Министерството на външните работи.

Желание за евакуация са заявили 363-ма българи от Киев и 150-ма от Одеса. Планира се това да стане с 4 автобуса от Киев и 3 от Одеса. В посолството ни в Киев има настанени наши сънародници.

Очаква се всеки момент към България от Одеса да тръгнат първите автобуси, в които са 130 души. Посолствата на Румъния, САЩ, Великобритания и Украйна са информирани за маршрута на автобусите, за да получат съдействие при необходимост.

"В посолството ни в Киев вече има настанени хора. По тяхна оценка не са пряко заплашени, тъй като няма стратегически обекти наблизо и не се очакват ракетни удари. Има опасения от цивилното население за различни заплахи, които са на място. Инструктурали сме посолството да започне поетапна евакуация", посочи заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова.

"Всеки момент се надяваме, че ще имаме автобуси, котио ще тръгнат от Одеса към България - с около 130 души. Отделно имаме автобуси, които са в близост до границата в Украйна и ще отидат в Киев. За Одеса говорим и за 2 автобуса утре", каза директорът на дирекция "Ситуационен център" в МВнР Антон Марков.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК