Десетки жертви! Започна сухоземен десант в Киев, украинската армия взривява мостове

"Русия ще си плати за всичко", заяви украинският журналист Майк Сапитън

25.02.2022 | 13:34 Редактор: Ваня Кузманова

Десетки жертви, стотици ранени и хиляди напускащи Украйна. Въздушни атаки и наземни бойни действия в над 20 града, експлозии и ракетни удари по жилищни сгради в Киев в ранните часове на деня.

Безсънна нощ за стотици хора, сред тях много деца, потърсили укритие в метрото на украинската столица. Руски войници и бойни сили са влезли в Киев, сухоземният десант е започнал. По непотвърдена информация са блокирани всички изходи на Киев.

На втория ден от руската инвазия украинците се събудиха с ясното съзнание, че вчерашният ден не е бил просто лош сън, защото държавата им е нападната от Русия и се чува тътен от бомби. Няколко силни гърмежа прозвучаха из Киев на разсъмване и по пустите улици многократно се чуваха сирени за въздушни нападения. 

Жилищен блок в Киев се е запалил, след като върху него са паднали отломки от ракета. Според видеоклипове в социалните мрежи руски сухопътни части преминават през район северно от центъра на Киев. 

Министерството на отбраната съобщи, че врагът е в района на Абалон. И насърчават местните да правят коктейли Молотов, за да отвърнат на удара. 

Властите в Киев твърдят, че над столицата е свален украински изтребител Су-27. Украинската армия взривява мостове в опит да попречи на руските сили да напреднат към столицата. Взривовете и страхът от нови експлозии превърнаха метростанциите в най-сигурните бомбоубежища. Там хора с най-различни съдби и истории намериха подслон, взимайки със себе си най-важното – за някои това е домашният любимец, за други само една чанта багаж с най-необходимото, а за трети най-важното в този момент се оказва да държат ръката на любимия човек. 

Украинският журналист Майк Сапитън е сред хилядите, които бягат от Киев. В профила си в Twitter той на живо показва трогателното си бягство от столицата. 

"Напускам любимия си град Киев. Дали ще се върна? Не знам, сега целият ми живот е в тази раница. Русия ще си плати за всичко", подчерта той.

Заедно с Майк и много други избраха да напуснат родното място, пътищата западно от столицата се задръстиха. Повече от 1000 украинци, бягащи от руската атака, са пристигнали с влак в Полша. Много от тях нощуват на гарата, тъй като хотелите са напълно резервирани.

В обръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че целта на руснаците е да го убият. 

"Оставам в столицата. Семейството ми е в Украйна, децата ми са в Украйна. Не сме предатели. Информацията, която имам, врагът ме е определил като цел номер 1. Семейството ми е цел номер 2. Те искат да нанесат удар по Украйна като унищожат държавния глава", настоя Зеленски.  

Украйна твърди за повишена радиация край Чернобил, след като руските военни установиха контрол над територията на атомната електроцентрала, Русия отрича.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
2 rate up comment rate down comment 1
Балканска Мамуна
преди 2 години
Бива да сме по-умерени в оценките . Най малко властта която дойде там през 2014 г е отговорна за нападения срещу бъгарски културен институт в Одеса ,погроми ,убийства на протестиращи българи :инж. Иван Милев жив изгорял в Одеса на 2 май 2014 деятел на българската общественостБългаринът Александър Николов кротичък протестиращ разстрелян в Одеса на 2 май 2014Опожарен Български културен дом в Одеса на 2 май 2014 Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
нацисти бандеровци
преди 2 години
Украинците взеха да се събуждат от кошмара в който живеят от 2014 насам. Зеленски бил избран от народа. А какъв друг избор имаха? То и Хитлер е бил избран... А след войната никой в Германия вече не се е признавал за хитлерист! Сигнализирай за неуместен коментар