Българи напускат Одеса под ескорт, МВнР призова тези в Киев да си останат вкъщи

От посолството ще се свържат с всеки, който е пожелал да се евакуира, информираха от външното ни министерство

25.02.2022 | 13:48 Редактор: Елеонора Танева

Близо 300 българи искат да напуснат Киев. Четири автобуса пътуват натам, съобщават от външното ни министерство. Те още не са стигнали до Киев. Динамична е ситуацията в столицата на Украйна. От МВнР призоват българите там да останат по домовете си в очакване на евакуацията, за да не пострадат при въздушните удари.

Много българи обаче все още не успяват да се свържат с българските власти в Украйна, за да заявят, че искат да бъдат евакуирани.

Борислав Петков е блокиран в Киев и не може да се свърже с българските власти в украинската столица. 

"От 5 часа опитваме да се свържем с българското посолство в Киев, за да получим информация относно евакуацията. Голяма част от другите държави успяха да организират изтеглянето на своите граждани, а ние сме в хотела и правим опити да се свържем с хора, на които плащаме заплати", възмущава се сънародникът ни.

От външното ни министерство отрекоха да има проблем с комуникацията.

"Хората в Украйна успяват да се свържат с нашите дипломатически мисии. Автобуси пътуват и към Киев, но се намират на около 100–150 километра от границата. Така че по-късно днес ще се прави организацията и за нашите сънародници от Киев на място. Ситуацията в Киев е доста напрегната, така че нека си седят по домовете, те са се обозначили по списъците къде се намират. Има и актуални телефонни номера и от посолството ни ще се свързват с тях", обясни говорителят на МВнР Митко Димитров.

Автобусите са тръгнали вчера от България за Киев. 

"Още снощи тръгнаха 4 автобуса в посока Киев, могат да съберат 250 души", уточни Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

"Имаме сериозни притеснения от страна на нашите водачи, отказват да пътуват в условията, в които се намираме. Много трудно намерихме шофьори. Три автобуса успяха да стигнат за евакуацията на българите от Одеса. Над 150 души са пожелали да напуснат града", заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Според консула ни в Одеса обаче, може да има проблем за мъжете, които желаят да се евакуират.

"За мъжете може да има проблем, тъй като при обявено извънредно положение те подлежат на мобилизация. Но в крайна сметка по информация на украинските гранични власти, вчера са ги пропускали безпроблемно. Имаме записани около 150 човека, български граждани, които ще се евакуират. Беше ни отказано да ни осигурят съпровождащ конвой до границата", обясни Светослав Иванов.

По-късно от външното ни министерство обявиха, че е осигурен ескорт от Одеса до границата.

"По обед се очаква трите автобуса да потеглят към България, хората са информирани за пункта, откъдето ще се тръгва. Те ще бъдат ескортирани към границата. Хората с лични автомобили ще бъдат включени в това ескортиране", съобщи още Митко Димитров.

Разноските на превозвачите ще бъдат покрити от българската държава. 

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК