През Одеса до Мариупол: Руските ракети засипаха Украйна, кметът Кличко поиска помощ

Първите взривове над Киев отекват час след речта на Путин

24.02.2022 | 11:39 Редактор: Искра Ангелова

Седем жертви след руски бомбардировки на територията на Украйна. За това съобщи Киев. При обстрел в Подилск, в района на Одеса, са убити шестима души, ранени са седем. В Мариупол е загинал един човек. Смята се, че 19 са ранени. 

Първите взривове над Киев отекват час след речта на Путин. Те са 4 или 5. Запечатват ги чуждестранни репортери в живите си връзки по време на включванията си.

"Току-що чухме голям взрив, голяма експлозия. Ето пак", каза репортер.

Първата информация от Киев беше, че са поразени международното летище в столицата и военни структури. А след това започнаха съобщенията за поразени цели в цялата страна - през Одеса до Мариупол.

Президентът на Украйна въведе военно положение, което беше потвърдено и от Върховната Рада. Въздушното пространство над цяла Украйна беше затворено. А притихналият след първите взривове Киев беше събуден от вой на сирени за въздушни атаки. 

Българинът Даниел Бенатов, който живее в Киев, разказва, че взривовете първо започнали в Харков. Казва, че е притеснен. Избрал е да остане в страната, макар да е имал възможност да се евакуира.

"Първо е атакуван Харков, видели са заря. Смятам, че това не е правилно, малко наивно изглежда, но ако всички напуснат държавата, какво ще бъде", каза той.

Образуваха се огромни задръствания от хора, които напускат тримилионната столица. Метрото стана най-голямото бомбоубежище. Хората се стичаха към метростанциите. Образуваха се опашки пред банкоматите. Комуникациите са нарушени", допълни Бетанов.

Кметът на Киев Владимир Кличко призова хората да не излизат.

"Ситуацията в Киев засега е под контрол, но, разбира се, хората са притеснени. Ние сме във война и се борим за страната си, но се нуждаем от подкрепата на целия свят и от наистина незабавно от болезнени санкции срещу Русия", подчерта Кличко.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК