Шарл Мишев събира извънредно евролидерите заради конфликта в Украйна

Европейският съвет ще се проведе утре вечер – 24 февруари

23.02.2022 | 20:07 Редактор: Здравко Черкезов
Шарл Мишев събира извънредно евролидерите заради конфликта в Украйна

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел свиква извънреден Европейски съвет утре вечер – 24 февруари. Това става ясно от поканата, изпратена до европейските лидери.

Те ще обсъдят развоя на събитията и по-точно как да държат отговорна Русия за нейните действия и как ЕС да продължи да подкрепя Украйна в бъдеще.

Новите санкции, които ЕС ще наложи на Русия заради признаването на Донецката и Луганската народна република, вече са приети окончателно. 

Вчера върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел, съобщи, че е изготвен списък, в който влизат 351 депутати от руската Дума, гласували решението, както и 27 лица и фирми.

Проверка на БНР в сайта на руската Дума установи, че известният у нас депутат Пьотр Толстой, световният шампион по шахмат Анатолий Карпов и предполагаемият отровител на Александър Литвиненко Андрей Луговой са гласували призива към президента Владимир Путин да признае Донецката и Луганската народна република. Това означава, че и те попадат в новия санкционен списък на ЕС.

Сред тях са също председателят на Думата Вячеслав Володин и лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов.

Пьотр Толстой се прочу у нас с изказването си през 2016 година, че Русия може да изкупи цяла България.

Все още не е публикуван и списъкът на 27-те лица и фирми, но различни издания съобщават, че в него е министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Санкциите са насочени и към търговията между двете сепаратистки области и ЕС, а също така ограничават възможностите на управляващите в Русия да набират капитали на финансовите пазари в ЕС. 

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК