30 г. затвор заради спонтанен аборт: Тези жени са обречени

Сексуалното насилие и изнасилването на непълнолетни са част от всекидневието в Салвадор

16.02.2022 | 10:22 Редактор: Жаклина Иванова
30 г. затвор заради спонтанен аборт: Тези жени са обречени

Десет години и седем месеца затвор заради спонтанен аборт? В Салвадор това е реалност: миналата седмица салвадорката Елси най-после излезе на свобода. Нейната история звучи доста потискащо.

По време на бременността си 28-годишната тогава жена работела като домашна помощничка. Когато пометнала, тя потърсила помощ, но вместо това я вкарали в затвора заради убийство на неродено дете. Присъдата ѝ: 30 години лишаване от свобода.

Изключения няма - нито за малолетни, нито за изнасилени

Според правозащитниците, през последните две десетилетия в Салвадор заради спонтанни аборти са били съдени 181 жени. Законите срещу абортите в тази страна са изключително сурови. При жени с проблематична бременност, която завършва с помятане, почти автоматично възниква подозрението, че са абортирали умишлено. Обвиняват ги в тежко убийство, което се наказва именно с 30 години лишаване от свобода, пише DW.

Точно това се случило и на Елси.

"Тя е преживяла голямо нещастие, но е била оклеветена. Съдебният процес се провел много нечестно, с много нарушения и без да се спазват правата на обвиняемата", обяснява Морена Ерера. Тя една от най-известните радетелки за правата на жените в Салвадор, която дълги години се борила с какви ли не юридически средства за съкращаване на несправедливата присъда.

Ерера споделя, че жени като Елси са двойно наказани: хем ги оклеветяват пред обществото, хем ги вкарват в затвора. А в случаите, когато по медицински причини се налага прекъсване на бременността, за да не възниква опасност за майката, болничният персонал често пъти отлага до последно, за да не отнесе наказание. И това може да се окаже фатално за бременната, разказва правозащитничката.

Тя добавя още нещо много важно: пълната забрана на абортите в Салвадор принуждава много жени да търсят други, нелегални и опасни начини за прекратяване на бременността си. В същото време в Салвадор сексуалното насилие и изнасилването на непълнолетни са част от всекидневието.

"Но дори при малолетни жертви на изнасилване законът не прави изключение. В момента полагаме грижи за едно 12-годишно сляпо момиче, което е било изнасилено, но сега трябва да износи детето, защото такава е повелята на закона", казва пред "Дойче веле" Морена Херера.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК