Смъртно наказание или затвор за аборт? Иран прие "закон за подмладяване на нацията"

Властите в Техеран предприемат подобна крачка, въпреки че населението в страната расте от десетилетия

20.11.2021 | 11:54 Редактор: Жаклина Иванова
Смъртно наказание или затвор за аборт? Иран прие

Нов "закон за подмладяване на нацията" в Иран криминализира и ограничава драстично абортите. Властите в Техеран предприемат подобна крачка, въпреки че населението в страната расте от десетилетия. Защо?

В началото на седмицата президентът на Иран Ебрахим Раиси подписа закон за "подмладяване на обществото и закрила на семейството", който вече влезе в сила. Целта на закона е да бъде даден тласък на прираста на населението в страната, включително с помощта на повече целенасочени телевизионни предавания, които пропагандират многодетните семейства. Освен това се въвеждат и допълнителни финансови стимули за семействата с деца.

Правозащитни организации, активисти и експерти изразиха остри критики срещу  новия закон, който въвежда сериозни рестрикции срещу прекъсването на бременността по медицински причини.

Така например пренаталната диагностика на бременните жени на възраст между 20 и 40 години вече няма да се плаща от здравната каса. Освен това на лекарите се забранява да информират бременни жени за съществуващите възможности за установяване на определени болести или увреждания на плода, пише DW.

Центрове за пренатална диагностика в Иран ще продължи да има - най-вече в големите градове, но техните скъпи услуги ще се плащат от пациентите. Дори и по време на тази диагностика да бъдат открити малформации или нелечими заболявания на зародиша обаче, новият закон не позволява прекъсването на бременността - освен в малко на брой изключения. Такова е например установяването на смъртоносна болест на плода или ако има риск при раждането майката да загуби живота си.

Разрешението трябва да бъде издадено от съдия, след като трима лекари са потвърдили, че бременността трябва да бъде прекъсната по медицински причини. Важно е да се отбележи, че тази възможност ще съществува само за омъжените жени.

Нелегалното прекратяване на бременността се наказва със затвор до 1 година. Освен това в закона е записано още, че който извършва нелегално аборти в големи мащаби, върши престъпление, което се определя като "поквара на Земята" и може да бъде наказан със смърт.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК