Китай е изправен пред демографска криза: Ще бъдат ли абортите забранени?

Правителството пропагандира раждането на повече деца

10.10.2021 | 16:20 Редактор: Жаклина Иванова
Китай е изправен пред демографска криза: Ще бъдат ли абортите забранени?

Китай е изправен пред демографска криза, а отмяната на политиката за едно дете не постига желания резултат. Затова в Пекин вече говорят за намаляване на абортите. Как ще стане това?

Продължителната пресконференция на Държавния съвет на Китай бе посветена на новия план за развитието на китайските жени и деца. Цел на новата програма е да се води повече разяснителна дейност във връзка с бременностите и превантивните здравни грижи за майките. Но на малко по-скрито място в доклада се казва, че Китай иска да намали броя на онези аборти, които не се правят по медицински причини.

Това предизвика разгорещени дискусии в мрежата в Китай. "Нима сега искат да ни отнемат правото да разполагаме със собственото си тяло?", пита една жена. Друга пише: "Всички ли ще бъдат вече принуждавани да раждат деца?".

Китайското население застарява

Правозащитни групи също изразиха тревога. С политиката на едно дете, въведена в края на 70-те години на миналия век, трябваше да бъде забавен прирастът на китайското население. Затова жените бяха заставяни да ползват предпазни средства, бяха подлагани на стерилизация и принуждавани да абортират, разказва Уанг Яки от правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч".

Сега правителството пропагандира раждането на повече деца, защото е разтревожено от намаляващия прираст, пише DW.

В новите правителствени директиви не са споменати конкретни мерки, затова много жени се страхуват, че всяка провинция и всеки отделен град ще прилага политики, следващи новата цел както намери за добре, включително и с принуда. Защото намаляващият прираст на населението в Китай още отсега води до драматични последици.

Броят на хората в трудоспособна възраст намалява, също както и на жените в детеродна възраст, заяви ръководителят на Националната статистическа служба през пролетта, след като станаха известни резултатите от преброяването на населението.

Китайското общество застарява бързо, а броят на новородените не може да компенсира.

Отмяната на политиката за едно дете преди 6 години не промени нищо в тази насока. Същевременно в момента съществуват съвсем малко ограничения на правото на аборт. Забранени са само прекъсвания на бременността заради нежелан пол на плода. Поради традиционните предпочитания към мъжки наследници в продължение на много години в Китай бяха абортирани милиони зародиши от женски пол.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК