Шолц: Германия отпуска кредит от 150 млн. евро на Украйна, за да бъде по-устойчива

Няма разумно основание за руската демонстрация на военна сила, подчерта германският канцлер

14.02.2022 | 22:42 Редактор: Елеонора Танева
Шолц: Германия отпуска кредит от 150 млн. евро на Украйна, за да бъде по-устойчива

Германският канцлер Олаф Шолц  очаква Русия да предприеме стъпки за намаляване на напрежението и призова Москва да приеме предложенията за диалог със Запада и НАТО. Шолц посети Киев в пореден опит на Запада да намери изход от кризата. 

"Военните действия на Русия по границата с Украйна за нас са непонятни. Няма разумно основание за подобна демонстрация на военна сила. Но все пак оставаме готови за сериозен диалог с Русия по въпросите на европейската сигурност", заяви германският канцлер.

Той отново предупреди, че ако Русия нахлуе в Украйна, ще последват драстични икономически санкции. И обяви, че страната му отпуска кредит от 150 милиона евро на Украйна, за да я направи по-устойчива и независима от външни влияния. 

Украинският президент Володимир Зеленски опроверга думите на посланика в Лондон Вадим Пристайко, който заяви пред Би Би Си, че страната му може би е склонна да се откаже от амбицията си да се присъедини към НАТО, за да предотврати войната. Според Зеленски членството в Алианса е гаранция за сигурността на Украйна и териториалната й цялост. 

"Днес много журналисти и лидери намекват на Украйна да не поема рискове, да не повдига постоянно въпроса за членство в алианса, заради заплахата от реакцията на Руската федерация. Но аз вярвам, че трябва да продължим по пътя, по който сме избрали да вървим", каза Зеленски, цитиран от БНР.

Той заяви също, че Русия използва газопровода "Северен поток 2" като геополитическо оръжие и окачестви като грешка решението на много западни страни да изтеглят гражданите си от Украйна. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК