Помага ли повече специалният бустер срещу Омикрон?

Не е необходимо радикално да препроектираме ваксината, за да е подходяща за подварианта

08.02.2022 | 22:08 Редактор: Ваня Кузманова
Помага ли повече специалният бустер срещу Омикрон?

Фармацевтичната компания разработчик на ваксини против Ковид-19 Модерна започна изследвания на ефикасността от специално разработена бустерна доза ваксина конкретно срещу вирусния вариант на Ковид-19 Омикрон. 

Клинично проучване, в което са приложени спомената специализирана бустерна доза и стандартната, не показва значителни разлики в защитата. Това съобщиха изследователи от САЩ. 

При поставени дози от ваксината на фармацевтичния производител по време на проучването, девет месеца по-късно се поставя и вече одобреният бустер, и новоразработеният специално за варианта Омикрон. 

Тествани са различните аспекти на имунните реакции при излагане на ваксинираните индивиди на вируса. И двата бустера произвеждат "сравними и значителни увеличения на неутрализиращите реакции на антитела" срещу всички варианти на SARS-CoV-2, включително Омикрон.

"Това е много, много добра новина", заявява ръководителят на проучването Даниел Дуек, изследовател на ваксините в Националния институт по алергии и инфекциозни болести в Мериленд, САЩ. 

"Това означава, че не е необходимо радикално да препроектираме ваксината, за да я направим подходяща за Омикрон", обяснява Дуек. 

Според Дуек това се дължи на факта, че както оригиналната, така и специфичните за Омикрон ваксини са "кръстосано реактивни", което означава, че могат да разпознават много различни варианти.

Някои страни вече са започнали да предлагат допълнителни бустер дози, но скорошно проучване от Израел показа, че докато четвърта доза от иРНК ваксина повишава антителата, нивото не е достатъчно високо, за да предотврати инфектиране с Омикрон.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК