Експерт: Вече е ясно, че няма да има нападение на Русия над Украйна

Путин иска да преговаря със Запада и по-точно със САЩ, коментира Пламен Димитров

06.02.2022 | 08:48 Редактор: Здравко Черкезов
Експерт: Вече е ясно, че няма да има нападение на Русия над Украйна

Вече е ясно, че никакво руско нападение над Украйна няма да има. Фундаменталната причина е, че Русия няма много голям интерес от това, което би се случило от евентуално нападение в Украйна. Тази заплаха за нападение има по-голяма сила в момента, в който е надвиснала, отколкото реално нападение. Това е доста често срещано явление в международната политика. Това каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Не е ясно какво може да постигне Русия от инвазия в Украйна. Тя няма да се върне в руската орбита в резултат на едно такова нахлуване. Точно обратното - ще се сплоти обществото на антируска основа".

Относно нуждата на Русия от завземане на нови територии гостът каза, че "това са безсмислени неща".

"Освен това при едно такова нападение Русия вече ще действа във враждебна среда", а и украинската армия вече е доста по-силна, отколкото беше през 2014 година и е сигурно, че ще окаже съпротива, обясни гостът. 

Руската страна прати 30 000 войници в Беларус и на този факт не се обръща особено внимание, добави Димитров. "През цялото време се говори дали Украйна ще стане част от стратегическото пространство на Запада или Русия ще успее да си я върне, но по-незабележимо Беларус вече се превърна в част от военно-стратегическото пространство на Русия и видаме, че Русия разполага там войски така, сякаш е на своя територия. Беларус също не е малка страна, а освен това по този начин Украйна се обкръжава и от север". 

"Това, което иска да покаже Путин е, че предвид това, че Русия вече е станала по-силна във военно отношение в последните години, иска да преговаря със Запада и по-точно със САЩ, защото по-ниско ниво от Джо Байдън не признават".  

Важно е, че в момента САЩ имат лидер, който може да преговаря от името на Запада, защото Тръмп не можеше да направи това. Сега донякъде има ясен лидер на Западния свят, с който може да се преговаря. 

Отговорът на САЩ беше не по-малко нахален от исканията на руснаците: "Може и да преговаряме, но първо руската армия да се изтегли от Крим, от Приднестровието в Молдова и от Абхазия и Южна Осетия в Грузия, което е ясно, че никога няма да се случи". Общо взето е ясно, че отговорът е "не". 

Четете повече по темата в BloombergTV.bg 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК