Путин с остра реакция: Вашингтон се опитва да въвлече Москва във война с Киев

Руският президент изрази надежда диалогът за Украйна да продължи

02.02.2022 | 14:30 Редактор: Жаклина Иванова

Президентът на Русия Владимир Путин с остра реакция срещу Съединените щати. Той обвини Вашингтон в опит да предизвика въоръжен конфликт, за да го използва като повод да наложи санкции на Русия.

След срещата с унгарския премиер Виктор Орбан в Москва, руският президент наруши мълчанието си за кризата около Украйна и директно посочи Съединените щати, като виновник за напрежението.

По думите му Вашингтон се опитва да въвлече Москва във война с Киев.

"Съединените щати не се интересуват много от безопасността на Украйна. Основната им задача е да сдържат развитието на Русия. Украйна е просто инструмент за постигане на тази цел. Тя може да бъде постигната с различни средства - като ни въвлекат във военен конфликт и накарат европейските си съюзници да наложат срещу нас - онези строги санкции, за които Вашингтон говори", изтъкна президентът на Русия.

Путин заяви още, че исканията на Москва за правно обвързващи гаранции за сигурност, включително блокиране на по-нататъшното разширяване на НАТО на изток, са били пренебрегнати от Вашингтон.

"Нека си представим, че Украйна стане член на НАТО. Въоръжена е с модерни оръжия и започне военна операция в Крим. Трябва ли ние да започнем война с НАТО?", попита Путин.

Руският президент изрази надежда диалогът за Украйна да продължи, за да се избегне ескалация. Съединените щати също са ангажирани към намиране на дипломатически изход. За това е уверил американският държавен секретар в телефонен разговор с руския външен министър.

Продължават разнопосочните сигнали от Европа по отношение на опасността от война. Френският външен министър заяви, че на този етап няма никакви индикации Русия да планира нахлуване в Украйна.

По време на посещението си в Киев обаче, британският премиер Борис Джонсън призова Москва да се откаже от военни действия и сравни ситуацията с "насочен пистолет в главата на Украйна".

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години