С основание ли САЩ бият тревога, че Русия си търси повод да нахлуе в Украйна?

Европейската комисия подготвя пакет от нови санкции срещу Москва

04.02.2022 | 13:54 Редактор: Здравко Черкезов

Съединените щати обвиниха Русия, че подготвя провокация в Украйна. Според Пентагона, Кремъл ще изфабрикува видео за украински огън по руските сили и ще се стигне до много жертви в Донбас.

Високопоставен служител от Пентагона смята, че Кемъл планира операция под фалшив флаг, която ще бъде изпълнена от руските тайни служби. 

"Искам да е ясно, че производството на пропагандно видео с разрушения, трупове и актьори, които се преструват на опечалени, е само един от многото варианти, които Русия може да използва като фалшив претекст и да нахлуе в Украйна. Не знаем дали ще използват точно този вариант, но казваме това публично, за да разубедим Москва да продължи с тази опасна кампания, която да завърши с започването на военна атака", алармира говорителят на външното министерство на САЩ Нед Прайс

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че и преди американците са обвинявали Русия в подобна операция и припомни, че първият път не се е случило нищо подобно. Посланикът на Русия в Европейския съюз директно отрече да се разработва подобен план. 

Новината за предполагаемия заговор идва ден, след като САЩ казаха, че изпращат още 3000 войници в Източна Европа. Междувременно Европейският съюз е подготвил "стабилен и изчерпателен" пакет от санкции по отношение на Русия, ако тя продължи агресията си.

"Подготвихме стабилен и изчерпателен пакет от финансови и икономически санкции. Те включват "ограничаване на достъпа до чужд капитал" и "контрол на износа, особено на технически стоки", посочи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Хора, близки до руския президент Владимир Путин и олигарси, разбира се, биха могли да бъдат засегнати чувствително от санкциите", уточни Фон дер Лайен.

Газопроводът "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море също представлява част от подготвения пакет със санкции. 

Подкрепа за Русия обаче дойде от Китай. Руският президент е в Пекин за откриването на Олимпийските игри. Китайският му колега Си Цзинпин посочи, че подкрепя повдигнатите от Руската федерация предложения за дългосрочни гаранции за сигурност в Европа. 

Москва и Пекин се обявяват против по-нататъшното разширяване на НАТО. Путин заяви на китайския си колега Си Цзинпин и че Русия е подготвила ново споразумение за снабдяване на Китай с 10 млрд. кубически метра природен газ от Далечния изток.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
4 rate up comment rate down comment 7
слънчоглед в мъгла
преди 2 години
Фашиски ***! Русия е Московското княжество (голямо колкото Словакия) Всички други републики са агресивно завладяни от Империята на злото и естествения ход е в един момент да се разпаднат. Путин е като плъх - див и непредвидим печенег. Следвайки *** сифилистик Ленин и звярът Сталин, като нищо може да предизвика ядрен холокост на земята. *** с риск да предизвикат края на цивилизацията завладяха (временно) чужда територия струпвайки огромен брой войници. Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 6
Величко
преди 2 години
ЗАЩО , ПО ДЯВОЛИТЕ , ЩЕ ИНСЦЕНИРА МОСКВА , СЛЕД КАТО МОЖЕ ДА СИ ПРЕМЕСТИ АРМИЯТА ,КЪДЕТО СИ ИСКА ? ! УКРАЙНА СИ Е РУСКА ТЕРИТОРИЯ , КИЕВ СИ Е РУСКИ ГРАД ! НЕ Е РАБОТА НА ПЪДАРИТЕ ДА СЕ БЪРКАТ В РЕШЕНИЯТА НА ДЕДЯ ВОВА ! Сигнализирай за неуместен коментар